doua stiri

1.  Un articol aici dspre arhivele STASI.

Dezbaterea era in toi si in 2007, cand am fost la Berlin. Colegii din Arhivele federale germane erau sictiriti de existenta acestui institutii (echivalentul CNSAS de la noi), deoarece sustineau ca arhiva unei institutii de nivel statal trebuie sa fie pastrata la institutia care are atributii legale in acest sens, Bundesarchiv. Conflictul era evident, caci noi eram insotiti la Institutul Gauck de cineva de la Bundesarchiv care abia schimba suieraturi printre dinti cu cel de la Institut 🙂 Acum, cei de la Institut vor sa evite predarea arhivei STASI catre Bundesarchiv in 2019. E de vazut cum vor iesi lucrurile pana la urma.

2. O intamplare cu chitante

Am aflat azi o chestiune savuroasa (pentru mine, cel putin). OMF din decembrie 2010 (parca) spune ca chitantele se pastreaza 5 ani si se arunca. asa au hotarat Finantele, pentru nevoile lor si in majoritatea cazurilor, in nomenclatoare, apare acest termen de pastrare. Boon. Ei, unii de la o banca au selectionat chitantele, conform nomenclatorului. Dupa un timp, unu’ care divorta, si se pare platise apartamentul din banii lui, a venit si a cerut dovada platii. Care nu mai era 🙂 Circ, scandal, amenintari si alte alea. Efectul: banca nu mai vrea sa selectioneze chitantele :))

Sigur ca e discutabila situatia. Pe de o parte, fiecare trebuie sa fie gardianul propriilor interese, deci omu’ trebia sa aiba grija de chitantele lui. Pe de alta parte, cineva poate sa spuna ca acele chitante sunt false, si de aia se pastreaza un exemplar si la emintent… Pe de o parte, Finantele si-au calculat termenul de pastrare in baza nevoilor proprii… Pe de alta parte, asa cum zice si ISO 15489, cand faci un termen de pastrare te gandesti si la importanta actului pentru ceilalti implicati; altfel, toti angajatorii ar arunca dosarele personale imediat ce angajatul a plecat sau judecatoriile ar arunca dosarele imediat ce au judecat cauza… Pe de o parte, e aberant sa nu mai arunce deloc chitantele; ar fi rezonabil sa le arunce dupa un numar de ani de la achitarea creditului…  Si pana atunci, daca sunt prea multe, sa le copieze pe alt suport (digital, de pilda) si sa arunce maldarele de hartie fara rost; dar, pe de alata parte, cine garanteaza integritatea si autenticitaea acelei arhive electronice??…. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s