11 thoughts on “About

 1. Buna ziua! Mi se pare uluitor cat de multa “greutate” si generalizare confera Legea 16/1996 notiuniii de arhiva si activitatilor din acest context. Nu zic ca n-ar fi importanta creearea si intretinerea arhivelor de documente RELEVANTE pentru istoria/cultura/stiinta si unele domenii din activitatea practica a societatilor comerciale (de ex. documentele legate de personal). Dar prin generalitatea definitiei data de art. 2, cred ca pune sub semnul derizoriului totul… Practic, 99% dintre societatile comerciale sunt, probabil, cu exceptia documentelor legate de personal, in defect fata de aceasta Lege. Pentru o scocietate comerciala mica, sau chiar mijlocie. Respectarea “canoanelor” excesive impuse de aceasta Lege – justificate pentru unele domenii, asa cum am mai spus, reprezinta o povara in cea mai mare parte nejustificata, at├ót timp c├ót fiecare Lege care guverneaza activitati critice (contabilitatea, personalul, etc..) are mentiuni clare privind arhivarea documentelor aferente acelui domeniu. Dumneavoastra, ca arhivar/arhivist cu vederi mai destupate, cum comentati, de pilda obligatia unui SRL care vinde “boniboae/jeliboane” de a asigura aceasta activitate pentru documentele sale de activitate curenta, sau a unui S.A. a tuturor notelor interne si ofertelor, cererilor de sponsorizare, etc., primite prin fax/posta/email?

  • Dupa mine, art 4 din LAN spune clar: creator si detinator in intelesul legii e unitatea care creeaza documente cu valoare permanenta. 99% din SRL si chiar SA nu intra clar intr-o astfel de categorie. Implicit, LAN nu li se aplica!! Din pacate, abordarea holistica a L16 si a multor colegi vine din mostenirea conceptuala unui regim totalitar. In orice discutie in care spui ca nimeni din tari civilizate nu se gandeste sa risipeasca resursele publice pe monitorizarea arhivistica a privatilor, sare cate unul care intreaba: “pai ce-or sa faca privatii cu arhiva lor? ii lasam de capul lor?”. Cainele moare de drum lung… Dar, e rezultatul cvasi-ignorantei arhivistice in spatial public. Pentru ca daca ar fi un subiect serios de discutie la nivelul societatii, multe din deciziile “ideale” si “visatoare” arhivistice ar fi coborate cu picioarele pe pamant. Parerea mea!

   • Intradevar sintagma “valoare permanenta” ar fi de natura sa sa lamureasca, cumva, lucrurile. Dar…
    Eu nu stiu de unde ati citat formula “creator si detinator in intelesul legii e unitatea care creeaza documente cu valoare permanenta”. Art.4 din LAN, cel putin cel pe care-l citesc eu) are un alt continut…

   • “Articolul 4
    Persoanele fizice ╚Öi persoanele juridice, creatoare ╚Öi de╚Ťin─âtoare de documente care fac parte din Fondul Arhivistic Na╚Ťional al Rom├óniei, denumite ├«n continuare creatori ╚Öi de╚Ťin─âtori de documente…”

    FAN e format din documente cu valoare permanenta. Cei care creeaza si detin (implicit…) documente de FAn sunt creatorisi detinatori de documente, in intelesul LAN. Si in intelegerea mea, doar asupra lor se aplica prevederile LAN.

 2. Bun─â ziua. ├Äncep prin a v─â mul╚Ťumi pentru articolele publicate. Citindu-le, mi-am dat seama c─â ┼čtiu foarte pu╚Ťine despre meseria asta frumoas─â, iar asta m-a ambi╚Ťionat ┼či mai mult s─â ├«nv─â╚Ť..De multe ori mi-am dorit s─â v─â adresez ├«ntreb─âri ( legate de unele probleme cu care m─â confrunt ), ├«ns─â g├óndul c─â m─â voi face de ru┼čine m-a ├«mpiedicat s─â fac acest lucru. Dar acum, c├ónd nu g─âsesc un r─âspuns concret, m─â simt nevoit─â s─â v─â ├«ntreb ┼či pe dumneavoastr─â , ├«n speran╚Ťa c─â nu ve╚Ťi g─âsi ├«ntrebarea chiar at├ót de pueril─â. Prin urmare:
  C├ónd se d─â acel aviz ptr depozit? ( De ex. S─â presupunem c─â o institu╚Ťie de stat are 180 ml depozita╚Ťi ├«ntr-o ├«nc─âpere. Aceast─â ├«nc─âpere este dotat─â cu rafturi, poli╚Ťe, sting─âtoare, etc. ┼či este ├«n cadrul cl─âdirii ( construit─â ├«n 1980)unde ├«┼či desf─â┼čoara activitatea aceasta institu╚Ťie.Din 180 ml, 70 ml sunt la P.
  1. Aceast─â ├«nc─âpere( spa╚Ťiu ptr depozitarea documentelor) are nevoie de aviz de la AN/ Direc╚Ťii Jude╚Ťene ale AN? (mie mi s-ar p─ârea logic s─â aib─â)
  2. M─â tot lovesc de faptul c─â e construc╚Ťie veche, iar in L16, Instruc╚Ťiuni ┼či Normativ scrie de avizarea construc╚Ťiilor noi, nu vechi..┼×i mi se spune c─â nu se gaseste nic─âieri unde s─â se men╚Ťioneze de avizarea construc╚Ťiilor vechi…( nu stiu dac─â se specific─â ceva ├«n Normele Tehnice)
  Ps: De┼či datele sunt fictive, problema este real─â..
  Mul╚Ťumiri!

  • Singura chestie aplicabila e la

   Art. 24 (3) Depozitarea documentelor prevazute la alin. (2) se face in spatii si in conditii corespunzatoare, avizate de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene/Serviciul Municipiului Bucuresti ale/al Arhivelor Nationale, dupa caz.

   Dar e interpretabil, ca se refera la detinatorii unor arhive de la creatorii decedati.

   • V─â mul╚Ťumesc ptr r─âspuns. S─â ├«nteleg c─â o institu╚Ťie de stat nu este obligat─â s─â aib─â aviz de la AN ptr depozitul de arhiv─â? Si practic, depinde de inspectorul care vine ├«n control( dac─â men╚Ťioneaz─â ├«n pv de control c─â spa╚Ťiul ,unde este depozitat─â arhiva, necesit─â aviz?

   • Nu poate impune aviz de la Arhive, daca nu indica baza legala. Poate doar sanctiona pentru conditii necorespunzatoare. Si… cam da, pentru o cladire existenta si pentru o institutie de stat care nu are arhiva mostenita de la alti creatori decedati, nu e nevoie de aviz. Dar, in definitiv, e o logica paguboasa. Depozitul tb sa fie conform nu pentru inspectorii din control, ci pentru a asigura arhiva proprie. C├ónd se va repune in picioare sistemul ANR (in cur├ónd), vizitati arhivelenationale-brasov.ro, sectiunea resurse profesionale, si aveti un ghid de autoevaluare a conformitatii depozitului de arhiva.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s