Daca nu citesti nimic, daca nu casti ochi despre ce e nou in profesie, daca nu incerci sa afli ce fac altii – chiar si atunci cand nu poti practica, pentru ca nu a bani, nu ai mijloace, nu ai libertatea de a o face – poti avea impresia ca stii foarte bine ceea ce faci in mod curent, ca esti competent, dar nu esti. La fel ca doctorul care a absolvit facultatea si s-a dus intr-un catun izolat si toata viata lui va practica medicina asa cum a invatat-o el cand era tanar. Ceea ce nu il face competent, ci un prafuit.
Pe langa asta, vine un moment in viata profesionala cand trebuie sa iei decizii strategice pentru viitor. Decizii strategice de nivel mare sau de nivel mai mic. Or, daca nu stii incotro merg lucrurile pe tarlaua ta, nu vei fi capabil nici sa iti gasesti raspunsuri adecvate la nevoile tale.
Dupa mine, incapacitatea funciara de a ne identifica nevoile si de a sti ce putem face sa le satisfacem la un nivel modern este cauza principala a esecurilor proiectelor europene, si proiectelor in general, in Romanica. Nu stim ce avem nevoie cu adevarat, pentru ca nu avem viziune; cand gasim cauza, nu stim sa ii dam o solutie adecvata. Pentru ca nu ne pregatim, pentru ca nu citim, pentru ca preferam sa fim legume.