Ordonare-fondare-sistematizare

Scriind azi la un articol, am făcut o maaaaare „descoperire”…

Am mai scris AICI despre dilema fondare/ordonare. În esență, în mai toată lumea, ordonarea acoperă orice parte a procesului, ordonare la nivel de fond, în cadrul fondului și în cadrul dosarului.  Noi, mai cu moț, am luat de la ruși ideea că fondarea e altceva decât ordonarea.

Ei bine, azi am fost la sursa rusească și am gasit și altceva. Rușii nu au folosit fondare versus ordonare. Ei au folosit fondare vs sistematizare. Noi am preluat fondare, am preluat sistemastiare, aveam ordonare de la Sacerdoțeanu și am facut sinteza românească: fondarea e la nivel de fond, ordonarea e la alte niveluri mai jos de fond și sistematizarea e mutatul arhivei în depozit.

Nu-i așa că suntem minunați? Cum era cu surdul, că nu le aude, dar le potrivește?!…

2 thoughts on “Ordonare-fondare-sistematizare

  1. Stai ca nu inteleg: Tu sustii ca, in practica, fondarea si ordonarea sunt una si aceeasi operatiune?

    • Da, fondarea este ordonare la nivel de fond. Mai poate fi ordonare la nivel de parte structurala, de unitate arhivistica etc.

      Și nu doar eu susțin, nu e invenția mea. E scris și în articolele lui Ciucă. În alte arhivistici nu există termeni distincți pentru “ordonari”. “Fondarea” e de la ruși, care aveau/au fondare si sistematizare (sic!). Arhivistica occidentală nu are decât ordonare, pe diferite niveluri.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s