Diplomatica, azi :)

În scandalul (unul dintre…) zilei. Doar diplomatică, nimic mai mult.

Ce as vrea eu însă să subliniez este practica “genială”, impusă și altor instituții: reînregistrarea documentului declasificat…

Eu unul am căutat în HG 585/2002 unde scrie așa ceva. nu am găsit, ceea ce mă face să cred că e vreun geniu neînțeles, care a făcut el o treabă de Dorel.

Despre ce e vorba: avem un document clasificat, care a fost înregistrat. Un număr și o dată. Asta arată când documentul/actul a apărut pe lume, într-un anumit moment și context de activitate. La declasificare (după 50 de ani, să zicem), băieții anulează numărul vechi și… reînregistrează documentul, ca și cum el ar fi fost întocmit acum, după 50 de ani!! Sigur, poate are o logică în mintea unora cu vedere scurtă: pentru „civili”, documentul există doar de acum, până acum, „ei” nu știau că există un astfel de document.

Viziunea însă este viciată. Luarea în evidență a unui document marchează intrarea lui într-un anumit circuit de activitate. Or, în cazul declasificării, circuitul nu este de fapt decât direct „arhivarea” lui, pentru că nu mai are în ce flux de activitate să se integreze, după 50 de ani. Data certă a documentului nu e cea de azi, ci cea de la prima înregistrare. Diferență între dată istorică și data arhivistică de 50 de ani sugerează că actul respectiv nu a existat în uzul organizației — ceea ce este eronat. Indiferent că e clasificat sau nu, acel act aparține organizației și nu există (mă rog, nu ar trebui să existe) două universuri paralele, ci ar fi normal ca ele să se integreze într-un anumit fel (sau nu…).

Mai mult, ilogica reînregistrării și eventual a clasării și arhivării lui la anul declasificării nu face decât să afecteze grav încercările de regăsire a lui ulterioare. Unul din coșmarurile oricărei cercetări este reprezentat de dosarele pe mai mulți ani. Înțelegi 1-2, dar 50 de ani diferență într-un dosar??!!

Cred că și în acest caz avem de-a face cu o tensiune legată de natura arhivei clasificate (am mai vorbit despre asta AICI). Sunt tot mai convins că arhiva clasificată este de fapt o arhivă curentă, iar declasificarea nu înseamnă altceva decât „arhivarea” respectivului document; în nici un caz, reluarea circuitului prin reînregistrare. Cum îl integrezi însă la arhiva de acum 50 de ani… asta e o altă întrebare.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s