3 thoughts on “Eliminarea hartiei din Arhive

  1. Ca de obicei. Ne e frică de schimbare, de nou si de tehnologie. Nu cred că Arhivele înseamnă doar informație pe un suport, dar înseamnă în mare parte doar asta.
    Bravo Finlandei ca au o strategie.
    În România nici măcar nu se pune problema. Toate doc din ANR sunt din FAN? Cum stăm cu spațiile de depozitare azi, dar mâine ? S-a mai investit în spațiile de depozitare in ultimele zeci de ani? Avem capacitatea de a gestiona eficient fluxul de documente viitor?

  2. Și
    Sunt condițiile actuale de păstrare optime în ANR? Care sunt costurile? Sunt in totalitate justificabile? Câte doc. sunt pe suport hârtie și au fost compromise în depozitele ANR? Cate doc sunt pe alte suporturi uzate tehnologic? Este justificabila restaurarea? Care sunt costurile?
    Dar e mai bine să râdem de alții ca intra in digital dark age… Dar când o veni un cutremur peste depozitele ANR vom intra si noi liniștiți în paper dark age … 🙂

    • Vad ca esti nacajit rau…:)
      Hai sa ne lamurim: nu stiu sa existe, cu exceptia NW si FIN, alte Arhive Nationale care sa faca asa ceva, sa isi distruga arhiva pe hartie dupa digitalizare. Dintr-un motiv banal: documentele (actele) care se preteaza la dematerializare sunt cele contemporane, or tocmai astea sunt relevante juridic, adica implica demonstrarea autenticitatii. Poza Ci tau e irelevanta in fata oricui; e nevoie de original.

      Apoi – nu exista nicio tara in lumea asta sau alta entitate avizata care sa sustina ca a rezolvat problema pastrarii pe termen lung a arhivelor digitale. In situatia asta, nu e cam riscant sa te aventurezi pe teren necunoscut?

      Nu doar FIN are strategie, avem si noi. In cazul FIN – nu are nicmic arhivistic strategia aia. E, cum spune si in articol, o simpla problema contabila. Si nu m-as lasa pe altii sa imi faca meseria…

      In Romania nu se pune problema din ignoranta si frica. Arhivistul care admite ca exista o problema cu arhivele electronice si nu o stapaneste risca sa fie scos din zona lui de confort si pus sa invete; ar trebui sa admita ca este incompetent cu ceeea ce a dobandit pana acum – n-ai sa vezi!. Ce supriza – asa s-a intamplat si in alte tari. Numai ca acolo guvernantii au cerut Arhivelor sa aiba o pozitie. La noi, s-a bagat IT peste noi si a iesit LAE. Asa cum a iesit…

      NU, u toate documentele din ABNR sunt FAN. De fapt, sincer, nici nu stiu ce inseamna FAN, atat de nearhivistic e conceptul asta. Oricum, exista re-selectionarea, care s-ar putea face.

      Te referi a costuri. Cu spatiile de pozitare stam groaznic. Ci conditiile, depmult eori, la fel. Dar cum am sta cu spatiul de depozitare digital? Intr-un depozit fizic prapadit hartia inca rezista. Intr=un depozit digital prost, nu mai ramane nimic. majoritatea PC sunt inca pe Windwos XP petru ca nu sunt bani de inlocuire. Cum faci fata, in situatia asta, cu imbatranirea digitala, car ecere raspunsuri imediate, acnd se pune problema, nu reactii de genul – “merge si asa” sau “nu e chiar asa rau”. Daca acum, cu neoi ridimentare nu facem fata, esti convins ca vom face fata la chestii sofisticate?

      Fluxul de documente viitor este cel electronic. Evident ca nu avem capacitatea.

      Daca vine cutremurul, din hartie mai gasesti ceva. Din digital, nu ve mai gasi nimic. 100 TB sunt o juma de metru cub de fiare. Cand ca acazut de la etajul 2 si mai vin 3 caramizi peste – nu mai recuperezi nimic.

      Si nu, nu rad. Ma ingrozesc. Pentru ca o data precedentul creat, va veni vereun politruc care va lua decizia, mai ales atunci cand corpul profesional incremenit nu va fi in stare sa furnizeze argumente moderne si pertinente.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s