uite fondul, nu e fondul…

Referinte de baza – 3 articole care, dup amine, ar trebui sa fie referinte obligatorii pentru profesie

Laura Millar

Peter Horsman

Geoffrey Yeo

Esenta lucrurilor

Oamenii astia pornesc de la definitia fondului: totalitatea(1) documentelor create primite si pastrate… bla bla bla. Si spun ca practic nu exista asa ceva in realitate, ca totalitatea documentelor. NU doar in arhivele istorice, nici macar la creatori, datorita frecventelor modificari. Ca fondul arhivistic e ceva virtual (dupa cum spunea Terry Cook, in 1992), dar e fond doar la un anumit moment in timp, si nu permanent.

Si cu atat mai putin poate fi numit fond ceea ce e in depozitele de arhiva istorica, unde sunt fragmente (documente permanente) ale ramasitelor din fondurile creatorilor (ce mai au si ei ramas in arhiva, in momentul de Data crearii+ 30 ani).

Concluzie: fondul nu exista.

Dar ce exista in arhive, atunci? Ceva. Yeo sustine ca sunt colectii, de fapt.  Horsman spune ca sunt grupuri de arhiva. MIllar spune ca sunt niste resturi. Iar provenienta si ordinea initial trebuie intalese ca o documentari ale acestor fragmente, raportate la creator, detonator, si functiile care au afectat istoricul acelor “ramasite” arhivistice.

Superbe articole, desi lungi ca dracu’.  Recomand cu caldura citirea lor. Vor face mai putin amara desfiintarea ISAD(G), care se pregateste 😛

 

________________

1). unii arhivisti mai finuti, constienti ca ‘totalitatea’ e discutabila, nu spun totalitate, spun ,,ansamblul”. Ansamblul poate fi un dosar. Sau 3 documente. Deci nu acopera definitia intentionata a fondului.

4 thoughts on “uite fondul, nu e fondul…

    • Pai, si-au dat dat seama ca sunt probleme conceptuale. Si astea au aparut cand au incercat sa conceptualizeze matematicienii 🙂

      Oricum, in noul model de descriere de la ICA, ce va inlcui ISADG, nu se va mai pomeni nimic de fond. O sa fie complet neutru.

  1. Si atunci care mai sunt nivelurile de descriere daca nu mai exista fondul? Ce relevanta mai au celelalte niveluri de descriere?
    In fine, eu cred ca in Arhive ar trebui sa ne preocupe mai mult contextualizarea: istoricul creatorului, istoricul documentelor, istoricul custodiei documentelor. Din pacate, cred ca in RO cele doua principii: al provenientei si custodiei neintrerupte nu sunt complet cunoscute/insusite si in consecinta neaplicate in practica.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s