…dar nu e prima, nici ultima, deci nici singura si ce mai conteaza atunci una in plus.
Insemnarea asta e legata de cea de aici si aici, semna ca sunt macinat de multa vreme de problema si ar trebui sa fiu deja faina… Daca nu sunt, e pentru ca nu sunt deloc sigur ca e asa cum spun, dar tot mai multe semne ar indica asa…
Problema se poate enunta relativ simplu: atat timp cand, conform legislatiei in vigore, administrarea documentelor clasificate se face la bucata (tot, tot, tot: inregistrare, clasificare, circulatie, acces, declasificare, restituire, copiere etc.), nu cumva, pe durata clasificarii lor, documentele sunt in stadiu de arhiva curenta? Nu cumva acestea nu trebuie legate in dosare, ci pastrate in mape (si opisate, eventual), dar nu cuprinse si constituite in inventare? Nu cumva ele intra in circuit de arhivare abia dupa declasificare, cand (alea care mai raman si nu sunt restituite) ar trebui clasate dupa nomenclator, grupate in dosare si date la arhiva?
Mai cujet…
Intr-adevar nu am citit nimic, nu m-a lamurit nimeni cum ar trebui trecute in NA, cum ar trebui inventariate si selectionate documentele clasificate! Nu mi se pare corect sa se lase la aprecierea unui arhivist sau a secretarului CS de la un serviciu judetean aceasta sarcina…………..Andreea Arhire, SJAN Sibiu
De ce crezi ca un arhivist de la un serviciu judetean e mai slab pregatit? 🙂
🙂 🙂 nu, nu asta cred :)…….Cred si sustin in continuare ca nu este treaba unui arhivist de la un SJAN sa stabileasca daca termenele de pastrare pentru documentele clasificate sunt sau nu, suficiente…….
Asta e valabil pentru orice tp, nu doar pt clasificate. Eu cred ca e treaba arhivistului sa stie metoda prin care poate afla tp. Si clasificatele, la fel ca orice alte documente, sunt dependente de context. Nimeni nu poate sti din oficiu valoarea lor in timp, din oficiu. Deci, ea trebuie stabnilita, contextual. Parerea mea!