“inregistrare” loveste din nou

Citez dintr-un document oficial. Adica emis de o autoritate a Statului Roman, care vorbeste limba romana prin intelectualii sai angajati. Autorii “docomentului”, simtind ei ca ceva e neclar pe lume, au inceput sa expliciteze. Si iata ce a iesit:

———————————-

Se vorbeste despre inregistrarea unei proceduri. Si se spune asa:

“6. Înregistrarea[72]
(1) După parcurgerea etapelor de întocmire, verificare, avizare şi aprobare de către persoanele competente, procedura se înregistrează la secretariatul structurii emitente, în funcţie de nivelul de clasificare al informaţiilor conţinute.
(2) Ulterior acestei etape, procedura este trimisă structurii din cadrul entităţii, în sarcina căreia s-a stabilit responsabilitatea atribuirii codului unic de identificare a procedurii.”
etc.
———————————–

Si se explica pentru noi, ceilalti, tantalaii:

————————-
72 Înregistrarea are două accepțiuni: a) act administrativ materializat printr-un înscris emis de autoritatea publică, căruia i se atribuie un număr de ordine / înregistrare (și suplimentar, în cazul procedurilor, un număr de ordine/ unic în registru de proceduri, denumit cod de identificare); b) dovezile, reflectarea, amprenta aplicării documentaţiei în procesul de muncă (modul în care destinatarul înscrisului materializează prevederile acestuia în activitatea sa, respectiv, în cazul de faţă, modul de realizare a altor proceduri).
————————
Bun. Acuma, ambele definitii ne spun acelasi lucru: ca ce definesc ei ca inregistrare este de fapt un document inregistrat, adica un act, conform definitiilor din manualele administrative romanesti (alea dinainte de aparitia in constiinta romglezului a termenului “record”). Inteleg ca, nestiind ce e ala act, au zis sa inventeze un cuvant.
Problema e ca inregistrarea despre care e vorba in text nu e un act; ci e actiunea de alocarea  unui numar de inregistrare :))) Adica, daca mai stiu gramatica, nu e substantiv, ci e infinitivul lung al verbului “a inregistra”.
O tentativa, doua tampenii. Nu-i reuseste oricui…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s