interese divergente

Nu stiu daca e chiar corect. Am scos chestia asta pur si simplu, asa cum s-au agregat niste chestii in capul meu. S-ar putea sa fie atatea exceptii incat sa invalideze modelul. Dar… o public cu titlu de ipoteza de lucru.

tp

Explicatii preliminare:

5 ani e o perioada in care se modifica un ciclu (de conducere, de functionare etc.).Nu cred ca cineva se uita dupa ceva mai vechi de 5 ani, ca strategii organizationale. Coincidenta cu mandatele politice nu e intamplatoare: modificari politice duc la modificari legislative si de politici macro, care anuleaza, oarecum, experientele anterioare.

Documente control 10 ani: e ceva la mijloc intre un TVA de 15 ani si 3 ani de prescriptive a datoriilor. Dar, cum aproape totul pe control  e in mana contabililor, ei vor tine cu sfintenie lucrurile timp de 10 ani.

3 ani – perioada de prescriere a drepturilor nereclamate.

Nu ma refer la termenele astea ca la arhiva curenta, desi, in multe cazuri, cam asa e (isi tin hartiile sub fund pana cand expira perioadele astea sau pana pleaca ei din posturi). Pe de alta parte, sunt si cazuri cand se fac arhive departamentale (de pilda, arhiva de urbanism pe langa serviciile de urbanism din primarii, care nu varsa la arhiva centralizata a institutiei). Astea sunt documente cu valoare curenta mare si e posibil sa depaseasca 10 ani.

Cum spuneam, niste ipoteze. Habar n-am cat de valide, totul e empiric.

Oricum, ideea de baza este ca interesele “interesatilor” directi difera fundamental de interesele ANR sau ale Statului, in ultima instanta. Si atunci te intrebi ce sanse de reusita are o politica ce merge in contra-curentului firesc… Oamnilor nu le pasa de istorie, le pasa de interesul imediat. Sa ii spui unui primar semi-analfabet din cine stie ce loc uitat de Cel de Sus ca hartia pe care a semnat-o el e istorie – ce poate fi mai greu decat sa il opresti pe ala din ras…

Bon, si cum altfel? Habar nu am…

3 thoughts on “interese divergente

  1. Asta e mersul, chiar daca nu scrijelit.Intrebarile pe care le/ni le punem la pregatirea nomenclatorului, reflecta exact aceeasi idee.Good point, deci.Astept sa vina nomenclatorul acasa de la aprobat, dar, la urmatorul o sa incerc metoda scrijelita, care, cu siguranta va folosi ulterior si pentru a-mi aminti rationamentul.Cu acordul tau, bineinteles.

    • E public 🙂 Numai ca s-ar putea sa ti-o furi, nu toti dintre “aprobatori” impartasec rationamentul meu… Imi declin orice raspundere asupra a ceea ce ai putea pati daca urmezi postarea :)))

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s