Despre birocratie (1)

Am avut de currant de-a face cu birocratia de la noi (in calitate de client :). Crunt.

Cel mai nasol lucru a fost insa altul. Ca parte a “biropatilor” (cum spune un coleg), evident ca incercam sa identific prostiile mecanismului, lucrurile inutile. Si groaznic a fost ca intelegeam rationamentul fiecarei nenorocite de hartii sau dovezi pe care o cereau unul si altul, fiecare nenorocita de conditie ceruta. Si ma zbateam sa le fac fata, si ma sufocam de neputinta de a injura pe cineva pentru tot chinul.

Asa ca m-am hotarat sa scriu insemnarile astea doua despre birocratie, care imi stateau de mult pe neuron. (partea 2 alta data).

Multi zbiara impotriva birocratiei. As putea spune ca, prin formularea asta, urla prostia din ei. Birocratia e ceva esential pentru ca sistemele, care au iesit din evul mediu si care depasesc stadiul de relatii familial-tribal, sa functioneze. Din momentul in care hartia care pleaca de la mine ajunge la altul care nu mi-e frate-sora-tata, eu trebuie sa stiu ca mi-am facut treaba si ca de acolo e treaba lui; asa ca am inventat borderoul de predare si a inceput birocratia. Din ce am mai vazut si eu pe lume, totul e o problema de marime: daca depasesti stadiul buticului din colt si devii o intreprindere serioasa, orice structura private devine la fel de birocratica precum aparatul de stat. Cand se caineaza unii cat de birocratic e acuma fata de vremea lu Impuscatu, sa se uite cate reglementari noi au aparut, majoritatea pe functii support, si cate lucruri trebuie facute in plus fata de atunci.

Asta nu insemna ca peste tot e la fel, in toate aparatele administrative. NU, nici pe departe. Dar asta are legatura si cu modul de gandire al natiei, rasei sau cum vrem sa le spunem. Niciodata, dar niciodata, un Italian din nord si unul din sud, pusi sa construiasca un flux birocratic, nu vor genera acelasi sistem. Niciodata unul din Spania si unul din UK nu vor gandi lucrurile la fel. Ca in bancul cu italienii pe front: capitanul striga: AvantI!, si soldatul pe fundul transeii: Che bella voce!  Fiecare cu valorile lui, unii mai poeti si mai flamboaianti, altii mai pragmatici si mai sumbri.

Asta nu inseamna, de asemenea, ca orice dobitocie din aparatul adminsitrativ e rationala. Dar aia e birocratie debila si e o aberatie a sistemului, asa cum orice sistem are aberatia sa.

Deci. cand e birocratie tampita? Dupa mine, atunci cand:

1. Datele solicitate la intrarea in fluxul de lucru sunt excesive, in sensul ca se culeg dar nu folosesc la nimic, nici rezolvarii cazului, nici institutiei care le cere.

MI-aduc si acum aminte cum se cerea pe vremuri la ANR, la sala de studiu, data nasterii. La ce trebuia? “Daca cineva o sa vrea sa faca statistici” suna raspunsul plin de intelepciune. O prostie. NIciodata, nimeni nu a folosit datele alea ca statistici. Exemplu pur de birocratie pentru sine insusi. Sau situatia in care ti se cere, in cate un formular: CNP, data nasterii, serie nr de buletin, serie certificate de nastere, serie certificat de casatorie etc. Cat de tampit poti fi sa ceri asa ceva? Care e scopul pentru care ceri datele? Vrei sa il identifici pe Gheorghe? Ia-i datele din buletin si gata, de aia se cheama act de identitate…

2. Intocmirea evidentelor sau a aprobarilor ia mai mult timp decat rezolvarea hartiei.

“As vrea sa stiu daca e deschis maine la voi”. Se scrie o cerere, se inregisteraza, se repartizeaza, se face concept de raspuns, se intocmeste raspunsul, se aproba de vreo 10 sefuleti, si apoi se elibereaza raspunsul. Dupa 30 de zile, desigur… Ideea e ca mecanismul poate fi complicat si procedurile sunt in consecinta. Dar daca procedura face fata unui mecanism super complex, ar trebui sa existe supapa si pentru lucruri de 2 bani. E ca si cum ai spune: noi suntem exterminatori de soareci, dar numai de la 400 de bucati in sus…

3. Anumiti pasi pe flux se fac doar de dragul perfectiunii fluxului.

Pe principiul spus de cineva: “sunt aici nu ca sa rezolv probleme, ci sa ma asigur ca nu exista probleme”. Adica, oamenii se ascund dupa procese, in loc sa urmeasca scopul final ala existentei lor in postul ala.

Si de aici vom continua data viitoare.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s