Da, Europeana a ajuns Google din urma…

Am mai discutat aici despre Europeana., Nu sunt un mare fan, pentru ca proiectele politrucilor (mai ales alea si culturale franceze)  ma enerveaza intotdeauna.

Dar mai nou, se conditioneaza finantari de contributia la Europeana. Si am intrat sa vad ce mai face tanti..

Bleah!!!! Daca vrei sa cauti o sursa, un context, adica arhiva si tot ce inseamna ea  – nu gasesti nimic. Gasesti in schimb ,,povesti”, adica cate o piesa ca de muzeu, cu o istorie in jurul ei. Pentru cineva care stie ce cauta  –  e un dezastru. Pentru Google approach – e un mervei.

Intebarea mea de cetatean European: de ce trebuie sa stipendiez din banii mei o porcarie, pe care google o face mai bine, ca aia macar contextualizeaza de unde iau piesele alea, si asa ajungi la sursa?  

Advertisements

2 thoughts on “Da, Europeana a ajuns Google din urma…

  1. Pai da, Europeana si Google sunt 2 chestii total diferite. Europeana e un portal care a pornit din initiativa politica si este asumat oficial de UE, deci un proiect sustinut din banii cetatenilor europeni, in timp ce Google e strict privat si face ce vrea cu banii sai si se pare ca face mult mai bine si eficient. Europeana nu are unitate pentru ca e doar o interfata de acces la milioane de unitati digitale detinute de diferite institutii culturale din UE. In schimb, Google e detinatorul unitatilor digitale. Ai vazut ce simplu si frumos au scanat fotografiile Revistei Life? Din punctul meu de vedere, Europeana e doar un exemplu de simplu centralism cultural digital, pe bani publici, prea slab gestionat… dar decat nimic… 🙂 Intrebarea mea e daca la nivel de proiect numit Europeana exista o viziune comuna privind unitatile digitale detinute de Arhivele Nationale din statele membre? Parca UE nu are o politica comuna privind Arhivele din statele membre?
    Spre exemplu eu am vazut ca nici macar la nivel de publicatii editate care au fost scanate intre timp nu sta deloc bine. Proiectul romanesc dacoromanica.ro nu e integrat deloc in Europeana. De fapt, Dacoromanica nu exista nici macar pentru Google. Cine-i de vina?

    • N-are! A fost un scandal, auincercat sa impuna viziunea de biblioteca si pentru arhiva si s-au adunat cumva Arhivele sa faca front comun. PArtial le-a reusit, ins ensul ca accepta, din care stiu eu, EAD ca si format de transfer, nu doar Dublin Core, ca inainte. Dar slabuti arhivistii… Intr-un fel e normal. Noi (ma rog, nu noi, romanii, ci noi, arhivistii in genere) nu facem descriere la document (iar ma rog, noi romanii mai facem…). Si atunci nu poti raspunde cerintelor lor…

      Cu integrarea pe google e o chestie. Daca google iti trage datele, iti scade si traficul pe site-ul tau (ceea ce iti va dovedi pentru finantatori ineficienta ta…), iti va trage datele – care vor scapa de sub protectie, vor elimina contextual care ar mai putea oferi cercetatorului si alte informatii, pe care google, in maqrinimia lui banoasa, le poate considera irelevante ca sa ti le returneze. Din cate stiu, e o practica intreaga sa blocheze la nivel de site-uri rcoltarea dateleor de catre google. ‘Poate ca dáia nici nu e dacoromanica pe google.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s