L544 & L677

Recent am avut niste discutii, pline de uimire, din  partea ambelor parti, legate de L544 si L677, referitoare la Arhive. Pe de o parte, era o mirare ca de ce ar fi legile astea relevante pentru Arhive (in afara procesului normal-democratic-institutional bla-bla). Pe de cealalta parte, eu eram uimit ca exista uimirea asta. Asa ca m-am gandit sa punctez cateva ganduri.

L 544.

Legea accesului la informare (FOIA) – in original, ajunsa la noi ca legea liberului acces la informatiile de interes public (de remarat oricum limitarea ce se introduce prin insasi denumirea legii, sa nu creada prostu’ca are el drept de informare oriunde si oricand; as spune ca asta vadeste din start perspectiva ca  liberul acces e o exceptie… cand peste tot in luimea civilizata e invers. Dar ma rog..)

Implicatiile arhivistice sunt cel putin 2:

1. Nicio organizatie nu poate aplica legea asta daca nu are arhiva in ordine. La ce sa dai acces daca nu stii ce ai si unde e? Pentru ca legea nu spune ca se refera accesul doar la arhiva curenta!!!  Pe baza chestiei asteia, “englejii”, care “e” mai destepti decat noi, au introdus un capitol intreg de arhivistica in niste instructiuni de aplicare a legii; asta asa, sa ii forteze o data in plus pe creatori sa isi tina arhiva in ordine.

2. Daca un document a fost liber accesibil la creator, cum mama zmeilor sa ii mai aplic eu restrictii de acces dupa ce documentele au ajuns in Arhive? Da, anexa 6 e lovita rau de tot la ficat de legea asta…

L677.

E legea de protectie a datelor personale. O discutie mai adanca aici. Implicatii arhivistice:

1. Sunt niste drepturi in lege legate de anonimizarea datelor personale. Or, asta afecteaza clar documentul arhivistic. Ce parere au Arhivele despre problema?

2.Arhivele sunt cel mai mare detinator de date personale. Le dai sau nu in cercetare?  Pana la ce lmita? Cum pot arhivele sa aplice legea, cand logica juridica este evidenta la act (ca si la clasificate, de altfel), iar logica arhivistica este la grup (dusar si mai sus)?

3. Ce prevaleaza: dreptul la informare sau protectia individului? Ce parere au Arhivele si cum pun parerea asta in reglementari?

Implicandu-se in chestiunea astea, Arhivele dfac ce se lauda ca fac: se constituie intr-o institutie de sprijin a unei societati democratice.

4 thoughts on “L544 & L677

 1. Legea datelor personale ( data protection act in UK) sau directiva europeana 46/95 pe care e bazata se refera la datele personale ale persoanelor IN VIATA. Cine a fost tembelul (sau tembelii) din Ro care o aplica la decedati???? Arhivele nici n-ar trebui sa-si puna problema, cand actele ajung la ei, cei pomeniti in ele sunt deobicei la loc cu verdeata deci ies de sub incidenta legii. Cu atat mai mult documentele istorice.
  FOIA si in UK e valabila numai pentru institutii publice, nu si pentru companii private. Iar paragraful 46 (section 46) din FOIA britanica obliga instutiile publice sa puna ordine in arhivele curente. Institutiile publice din UK nu au obligatia de a trimite la TNA arhivele, cu exceptia celor listate in Pro 1958 act: http://www.nationalarchives.gov.uk/information-management/legislation/public-records-act.htm

  • Pai nu e niciun tembel. Si la noi – e protectia persoanei Si esti persoana cat traiesti (unde sunt la noi tembelisme e excluderea serviciilor secrete si de forta de la prevederile legii -astia fac ce vor, asta e patent romanesc). Problema e ca actele ajung la Arhive si nimeni nu poate sti daca individul din hartii e mort sau nu, dca informatia e protejata sau nu.

   In rest, toata stima pentru cum stiu TNA sa isi promoveze regulile prin FOIA…

 2. Mai este si un alt aspect legat de L677 in Arhive. Una din caracteristicile actului este autenticitatea (ISO 15489). In momentul cand anonimezi informatiile personale din actele respective, autenticitatea dispare caci nu mai avem de-a face cu actele in forma originala ci cu o prelucrare a lor.
  Si mai e ceva: Directiva europeana 46/95 permite oricarui persoane sa ceara modificarea sau stergerea datelor personale. Si ce vor face Arhivele? Vor umbla prin dosare sa stearga toatele personale a lui nea Castana ca asa vrea muschii lui? Si atunci cum ramane cu autenticitatea?
  Din aceasta cauza Arhivele ar trebui sa se opuna clar oricarei aplicari a lui L677la fondurile arhivistice. Si poate sa o face legal, directiva 46/95 ii da voie prin art 32 para 3 care spune: Prin derogare de la alineatul (2), statele membre pot prevedea,sub rezerva unor garanții adecvate, ca datele păstrate în scopul unic al
  cercetării istorice, să nu fie aduse la conformitate cu articolele 6, 7 și 8 din prezenta directivă.
  Mai sunt si alte prevedri de care ANR se poate folosi pentru a impiedica orice modificare a fondului arhivitic impus de L677.
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1995L0046:20031120:RO:PDF

  • Daca e interventie autorizata, adica cu identificare – cine a internvenit, cand etc., ar putea sa fie in continuare autentic. Problema e ca alterararea continutului reduce claritatea contextului, deci calitatea informatiei. E si la noi, dup amodelul rezolutiei UE, chestia cu arhiveel istorice. Insa Arhivele de la noi refuza acreditarea ca operator de date cu character persona, din motive ca ar fi o sarcina birocratica in plus!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s