top 5…

Ce ce mishto ca sa aiba creatorii arhive bune? Top 5…

De ce e mishto sa ai arhive istorice? top 5…

 

Blah, blah, blah… Aceleasi discursuri dintotdeauna, cu care ne mangaiem noi intre noi pe varful capului…

Am o prietena din UK, care a activat mult timp in zona electronic records management. Dezgustata de lipsa totala de interes din partea beneficiarilor pentru acest sector, gaseste ca viitorul e in Long Term Preservation si se reorienteaza in directia aia.

Am un prieten in Austria,  care a activat mult timp in zona arhivelor istorice si LTP. Plictisit sa tot explice lucruri evidente celor care digitalizeaza de-a-mproastelea, a decis sa se mute in zona de records management…

Am ras cu totii cand am impartasit viziunile colegului din Austria. E o realitate: ceva e util daca scoate bani. Nu ca vreau eu asta, ci asta e mersul lumii, din pacate. Teoria mea este ca si interesul ecologist de pilda a primit atat de mult sprijin fata de punctul de pornire initial nu pentru ca decidentilor le pasa naibii de planeta, ci pentru ca au descoperit ca e mai ieftin sa aerisesti natural decat sa dai bani pe curent, si ca oamenii lucreaza mai cu spor (citeste; cu profit) daca au o leguma verde in birou. Sau, ca in UK in timpul raposatei Thatcher, ca e bine sa strigi despre efectul de sera ca sa ai motive sa lichidezi mineritul…

La fel si cu arhivele: astea sunt utile… daca sunt utile si daca scoti bani cu ele.  Si cum nu scoti, nimeni, niciodata nu va da o valoarea prea mare arhivelor. Sau, cine stie, poate sunt pretuite de fapt la adevarata lor valoare si doar nou ni se pare ca suunt super-importante, mai stii??!!

Pe de alta parte, daca e acces liber la arhive si e gratis – nu e valoros. Logic, nu? Daca ar fi valoros, nu ar fi pe gratis si nu ar fi pentru toti :)))

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s