AS 2013-03-24

Monitorul oficial american sustine a a facut economii de 1 million de dolari pe an livrand continutul in format electronic in loc de format tiparit. Nu se spune insa cat ii va costa intretinerea depozitului digital…

Iarasi despre trecerea in nor informatics a arhivelor curente federale americane

Despre securistii lor si conturile noastre de e-mail

11 thoughts on “AS 2013-03-24

  1. “Nu se spune insa cat ii va costa intretinerea depozitului digital…” Stai linistit, noi nici nu visam inca despre ce la ei se aplica deja… Sa inteleg ca ai un cui impotriva cloud-ului? Esti prea hartilofil? 🙂

    • Depozitul digital nu se refera neaparat la cloud. E vorba despre faptul ca tot mormanul ala de fisiere IT trebuie ingriit in timp. Iar migrarea a 200 TB nu va costa 3 lei. Si daca TB aia sunt in zeci de formate, unelei deja depasite, iarasi nu va fi un paradis. Si daca fiecare bit din Tb ala are metadatele lui, neorganizate pe scheme de metadate, sau pe scheme neintretinute, o sa fie o mare bucurie… Urmaresc de ani de zile fenomenul si, cu exceptia vanzatorilor de produse, nimeni nu da in branci de fericire la pastrarea electronica pe termen lung. A spus-o unul la conferinta FAR de la BUcuresti: pentru fiecare euro economisit in faza de arhiva curenta, se vor plati 3 euro pentru pastrarea pe termen lung…

      Cat despre cloud, este o inventie minunata, sincrona cu lumea in care traim (=care pare o aplicatie a teoriei haosului). Cand incerci sa administrezi informatia din cloud, cand incerci sa stabilesti un responsabil pentru ce se intampla acolo, cand incerci sa impui reguli si toti vor urla ca de aia e cloud ca sa faca ei ce vor acolo – ei, atunci e haios rau. Iar cand incerci sa stabilesti si chestiile cu ce e proprietatea cui, sa vezi dragoste ntre innorati… Inainte de cloud, gandeste-te la discurile tale comune – shared drive-urile de la serviciu si spune-mi daca tu poti implementa reguli pentru cum lucreaza colegii tai. Apoi, discutam si despre cloud…

      Cat despre hartiile mele, zic doar atat: nu am intalnit profesionist in arhivare electronica care sa nu fie reticent la pastrarea electronica 🙂

      • National Geographic şi-a trecut arhiva electronică în cloud. Crezi că ei sunt iresponsabili că au făcut acest pas? Eu vad cloud-ul ca acele fime private de arhivare, numai ca acestia din urma lucreaza mai mult cu hartia… 🙂
        Să-ţi dau un exemplu de care nici eu nu am avut habar pana de curand cu privire la pastrarea pe termen lung a documentelor electronice. Eu folosesc un serviciu de email de 10 ani care în aceasta perioadă de timp nu mi-a pierdut niciun fişier stocat, nu am avut erori la deschiderea lor, totul a mers foarte bine… Stiai ca furnizorul serios de email foloseste un program care detecteaza cele mai mici erori aparute in stocarea informatiilor pe HDD-uri si recopiaza automat acele “informatii cu probleme”?
        Cloud-ul inseamna in primul rand accesibilitate si apoi stocare. Dacă fisierele pot fi accesate la momentul t. de ce nu vor fi accesibile si la momentul t+n? Oricum nimeni nu poate garanta ce va fi peste 100 de ani, asa cum nimeni nu poate garanta ca o cladire de arhivă plina cu hartii nu va lua foc…
        Eu inteleg ca acum cloud-ul pune diverse probleme, e nou, exista reticenta la schimbare, asa cum a existat si mai exista inca in RO fata de firmele private de arhivare…in fine, e cutotul alta discutie nereglementata 🙂

      • NG si-a digitalizat arhiva si a pus-o pe net. Cate formate de fisiere are? Cat timp a trecut? Are deja cel putin 10 ani? De acolo discutam de arhivare electronica. Eu nu spun ca sunt inconstienti, ci ca totul are un pret. In mod sigur ei spera sa scoata suficienti bani din valorificarea arhivei lor incat sa aiba cu ce sa o intretina…

        Firma de arhivare iti stocheaza, nu iti creeaza continut. Arhivarea electronica presupune pastrarea continutului adica, in caz de migrare, o re-creere de continut sub forma unei redari noi.

        Legat de e-mail providerul tau: cate formate are firma respectiva in gestiune? Cati bani a bagat in upgrade periodic? Si-a permis sa faca asta? POate da, poate nu, ca de aia se tot vorbeste de pierderi si falimente la Yahoo.

        Repet, eu nu spun ca nu se poate, ci ca lucrurile pot fi extreme de scumpe. In momentul in care decizi sa faci un astfel de pas, trebuie sa te gandesti daca vei avea toti banii aia la un moment dat, pentru intretinere si daca administrezi suficient de inteligent totul ca sa nu arunci cu banii pe geam. De pilda, REVISAL e bagat tot pe mana unei firme private, OK? In system nu sunt trecute controale pentru termene de pastrare, ceea ce inseamna ca se pastreaza tot, to, tot, chiar daca omul e mort de mult. Ce crezi ca va face firma respectiva, peste 30 de ani (daca o mai fi, ca la cat de tepari sunt, nu cred ca apuca)? Va face ea migrarea sau va cere statului bani sa faca migrarea datelor? Si statul ce va face? Va da bani, fara sa realizeze ca poate doar jumate din arhiva aia mai este de vreun folos… Externalizarea are limitele si logica ei si trebuie facuta inteligent. E o moda. Poate va trece, poate se va consolida, cine stie… Am auzit deja multe accente critice si in zona de servicii fata de externalizare…

        Pe de alta parte, poate exista si nor guvernamental, cum au americanii, nu trebuie sa fie privat. Tu ai avea incredere sa pui arhiva guvernamentala pe mana privatilor? Adica pe mana unei companii care poate intra in concurenta cu Statu lal un moment dat? Mie mi se pare ca riscurile sunt enorme aici…

        Mecanismul de detectare a erorilor e comun depozitelor electronice… Si nu stocarea costa ce mai mult, ci HW si SW. Vei vedea pe proiectul nostrum unde vom incarca ca spartii pe servere si apoi… cine iti va face mententanta, cine iti va inlocui un server Oracle de mii de euro in orizont de 10 ani? Hmm… Vom vedea.

        Sigur ca nu garanteaza nimeni ca o arhiva nu va lua foc. Dar macar exista proceduri si masuri preventive, care, cel putin theoretic, isi vor face efectul. La cei care ofera solutii de genul asta, nu exista interes pentru pastrare 10 ani plus. Nu gandesc deloc la viitor. Cate firme din astea ai vazut ca se lauda ca iti vor pastra arhiva in pdf/A generatia 3? Habar nu au ce e ala. Pentru ca nu le pasa. Iau banii si fug.

        Reticenta la schimabre? Eu am un alt principiu: sa ii vad pe alti mai destepti si mai avansati ca fac si apoi fac si eu. Sa vad ca americanilor le reuseste norul guvernamental (ai vazut ce haos e in ERM lor), ca NARA termina proiectul ERA (Lucreaza cu Lockheed si are intarziere de cativa ani si depasire de buget de vreun md $ parca) pentru arhivarea documentelor oficiale gvernamentale si apoi ma apuc si eu. Pana atunci, eu cred ca e ca in China: fac un cub de sticla si otel pentru olimpiada si apoi zace parasit, ca nu are cine sa il umple.. Sau ca arteziana din commune fara apa potabila…

        INtamplator, stiu ce e cu firmele private nereglementate: e interes politic. Orice idee buna a ANR se loveste de diferite santaje politice. Fiecare spune: daca va las aia, imi lasati si mie aia; daca nu – nu. Si de asta nu e reglementat. Dar, apropos de private, tie ti se par enormal ca firmele private sa iti deschida cutiile si sa iti trimita dosarul pe car eil ceri tu? Ca mie nu! Mie mi se pare normal sa le trimit cutii sigilate si ei sa imi aduca o cutie sigilata nu sa isi bage aia nasul in confidentialitatea mea. Dar nu stiu cui ii pasa de astea in Romanica… Intre dezinteresul beneficiarului, complicitati criminale si interese obscure, acolo suntem si noi.

  2. Despre cloud-ul NG.
    http://www.nirvanix.com/news-events/press-releases/2012/2012-03-12.aspx
    Arhivarea electronica costa. Cine spune ca nu costa minte, dar sa nu uitam ca si arhiva clasica pe hartie costa. Intretinerea unei arhive pe suporti magnetici (audio, video) costa mai mult si administrarea e si mai delicata… Eu sunt sigur ca NG si-a calculat in mod serios costurile cand s-a mutat in cloud. Vom sta si vom comenta cum NG isi tine si peste 10 arhiva electronica la Nirvanix, in timp ce arhiva video a TVR e la pamant. Ai privit filmarile pe care le-a pus TVR pe Internet in colaborate cu google referitoare la evenimentele din 1989? Vezi: http://www.google.com/culturalinstitute/exhibit/timi%C8%99oara-primul-ora%C8%99-liber/wReLue5m?position=12%2C0
    Ai vazut filmari din anii 50 si 60 din arhiva TVR care acum sunt in baza de date Europeana. Iti spun eu, sunt jalnice… Uite o mostra din multe altele la fel ca aceasta http://www.euscreen.eu/play.jsp?id=EUS_1253BE157D1849C0A7FC51B7911AA3A5

    Tu ai spus intr-un alt comentariu ca ANR va putea gestiona arhiva electronica. Cand? Asa cum a gestionat SIRIA si SARIAS? 🙂 Apropo, ce se mai aude de Repertoriul arhivistic? Se mai tipareste? 🙂 Sau apare pe on-line?

    Gresesti in afirmatia ca firma privata de arhivare iti deschide cutia si-ti trimite un anumit dosar. Cunosc informatii direct de la sursa si stiu mai bine cum sta situatia. Firma de arhivare nu se uita in cutiile clientului pentru ca sunt sigilate. Cand cilentul are nevoie de un dosar i se livreaza inteaga cutie in care se afla acel dosar si cu PV de predare pentru conformitate. Totusi, au fost situatii in care cilentul a permis in scris unor terte persoane interesate sa-i consulte arhiva la sediul firmei private de arhivare.

    • Ce poti astepta de la arhiva video a TVR?? Aia ganesc arhivarea? Ma indoiesc… Nu am asteptari prea mari, sa fim seriosi…

      O sa ai o supriza cu SARIAS, da? Vorbim in maxim o luna :))

      Da, si eu sunt de parare ca Repertoriul ala e o treaba inutila in print si ca trebuia pregatit pentru online. Dar, ma rog, e o decizie strategica, nu ne bagam noi…

      Ce spui cu firma de arhivare: unele firme fac cum spui tu, altele cum spun eu 🙂

      • Mie totusi imi pare rau ca arhiva video a TVR-ul e ultimul lucru care conteaza, mai ales acum cu restructurarea lor… Nu trebuie sa uitam ca inca de la infiintare TVR-ul a monopolizat tot ce inseamna format video in Romania comunista, excluzand totusi productia strict cinematografica. Nu e pacat ca in anii 90 a luat foc, nimeni nu a invatat nimic din asta caci in prezent se afla intr-o situtie deplorabila?

        Atunci astept cu nerabdare recuperarea SARIAS si informatii la cald.

        Cred ca asa e cu firmele de arhivare. Alea cum spui tu, probabil au vreun acord cu clientul in acest sens sau pur si simplu nu si-au pus inca problema de legalitate…

    • 🙂

      SARIAS e salvat 100%, l-am migrat pe access si am refacut legaturile, e la firma pentru migrare-integrare in sistem. Din pacate, SARIAS e lista plata, si va fi trecut ca atare, urmand sa refacem fiecare ierahiile manual, dupa aia.

      Deocamdata, e necunoscuta situatia CCH, daca se pot recupera legaturile intre ele si rezumate. Daca nu, exista si aici o varianta de fuga.

      Asta e ultima problema pe care o avem 🙂

  3. Nice work.
    Si cand preconizezi ca vom si vedea ceva concret pe online? Imi scapa acest termen CCH 🙂
    Intrebare offtopic. Am cautat solutii pentru o problema punctuala pe Internet si nu am gasit mai nimic. Iata problema.
    Avem cateva role de film din 1971 (RomaniaFilm) de 16 mm (cred). In primul rand mai sunt sanse de recuperare a datelor? Daca da, cum le putem transfera in digital?

    PS
    Va urez sa aveti cat mai putine probleme 🙂

    • Online cand se lanseaza sistemul. Spre sfarsitul anului..

      CCH e vechea prescurtare pentru cuvant cheie 🙂

      Alea ar trebui convertite in digital. Cel putin cei de la Arhive nationala de filme ar trebui sa aiba un astfel de scaner. Poate si altii..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s