Incredibil, pana la urma le-a iesit… Pierrefitte sur Seine…
Deci, pastram originalul dar se face praf. Si atunci mai bine il digitalizam… Despre inregistrari audio la LoC.
ING a luat-o pe probleme de arhiva 🙂 Nu cred ca la noi ii intreaba cineva ceva…
Despre importanta stabilirii termenelor de pastrare
Buna guvernare si documentele… Se aude, acolo sus?
Si apropo de asta, arhivele scolare si lipsa de resurse…
Desi sunt off topic indraznesc sa prezint cateva aspecte legale referitoare la arhivarea documentelor primare de recensamant din RO. Institutia ANR a preluat sau e capabila sa gestioneze “arhiva optica” asa cum e prevazut intr-un HG de mai jos? Ce parere ai de cele doua HG-uri?
Am citit HOTĂRÂREA nr. 1370 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea şi efectuarea recensământului general agricol din România publicată în Monitorul Oficial cu numărul 805 din data de 25 noiembrie 2009 care spune despre documentele primare de recensământ agricol astfel:
“Art. 12
(1)Datele şi informaţiile primare culese prin chestionarele de recensământ sunt păstrate potrivit dispoziţiilor Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)După validarea şi publicarea rezultatelor finale ale recensământului general agricol, chestionarele sunt distruse, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare.”
De asemenea, H.G. nr. 1.502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011are cateva prevederi intersante:
“Art. 16. – (1) Formularele utilizate în înregistrarea datelor si
informatiilor în perioada desfăsurării recensământului populatiei si
locuintelor, inclusiv cele utilizate în recensământul de probă si
ancheta de control, sunt păstrate de directiile teritoriale de
statistică, după caz, 12 luni de la publicarea rezultatelor
recensământului.
(2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1), Institutul
National de Statistică va preda Arhivelor Nationale arhiva optică a
chestionarelor utilizate si va face demersurile prevăzute de Legea
Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificările si completările
ulterioare, pentru selectionarea documentelor utilizate la
recensământul populatiei si al locuintelor prevăzute la alin. (1), în
vederea predării acestora institutiilor specializate pentru
distrugere.
(3) Institutul National de Statistică asigură arhivarea electronică a
datelor prevăzute în formularele utilizate în recensământul populatiei si al locuintelor.”
Mi se par OK prevederile, incredibil de OK daca ne gandim la ce se debiteaza in alte legi.
Daca noi suntem capabili sa gestionam arhiva optica? Da, eu as putea 🙂 Problema e ca nu organizam cusuri de informare pe tema asta, ca sa stie toti cum.
Din 2009 pana acuma nu e asa de mult timp, iar noul sistem, in mod normal, va avea incorporat sistem OAIS, care sa asigure pastrarea pe termen lung. Deci, se rezolva si asta.
Intrebarea e insa in ce format sunt datele de DVD alea…
E imbucurator ca ANR va putea gestiona arhiva electronica chiar daca se va implementa in viitorul apropiat! 🙂
Interesant e ca prin HG 1502/2009 privind recensamantul populatiei, chestionarele sunt scanate dupa care acestea sunt “distruse”, in timp ce HG 1370/2009 privind recensamantul agricol, chestionarele sunt pur si simplu “distruse”. Oare de ce nu sunt scanate si acestea din urma? Nu sunt la fel de importante?
Spre exemplu, in Marea Britanie documentele primare (chestionare, mape)p entru recensamantul populatiei sunt considerate documente confidentiale si sunt pastrate de Oficiul Nationalde Statistica 100 de ani (daca iti vine sa crezi asa ceva?) dupa care sunt predate Arhivelor Nationale.
Oare ce recensaminte (documente primare) s-au pastrat la noi? Eu stiu doar de Recensamantul populatiei din 1930 care s-a aflat pana de curand la Craiova si cel agricol din anii 40 aflat la Ialomita. Pe situl ANR nu apare altceva pe lista fondurilor. Intrebarea e de ce doar acestea s-au pastrat?
Aia cu scanarea e cu dus si intors. E de fapt vorba despre copierea de inlocuire, care e reglementata la noi in Instrctiuni, dar numai pe microfilm. Pe de alta parte, aia si-au bagat mortu-un casa, daca va trebui sa asigure pastrarea copiilor digitale 100 de ani 🙂 Cat despre diferenta, animalele sunt mai putin relevante decat oamenii :))) Zic si eu…
Cu englezii: sunt abordari diferite in logica selectionarii. E o discutie mai laga care, da, ar trebui purtata. Noi chipurile pastram doar ,,sintezele” si nu sunt lucruri relevante; e tin mai mult la detalii. Pe de alta parte, noi tinem cartile tehnice de imobil permanent. Ei le arunca dupa ce s-a daramat cladirea (mai putin alea cu valaore istorica deosebita sau situata in centele istorice ale localitatilor)… E de discutat car e logica dupa care facem noi selectionarea; am ridicat problema la conferinta din septembrie de la Bucuresti, dar putini au percutat (din fericire, dl Dragan da! :))
La Bv noi am preluat si foile pentru primul recensamant post-comunist. La celelalte, cred ca doar CD… Nu stiu sigur…
Recensamantul agricol nu contine doar animale ci si persoanele care detin acele animale asa-zisele “exploatatii agricole” 🙂 Daca se pastreaza registrele agricole P, probabil ca mapele de recensamant agricol nu mai sunt relevante….Desi recensamantul agricol nu e acelasi lucru cu registrele agricole! 🙂
Corect ai punctat. Daca datele statistice centralizate la nivel de comuna, oras, judet si tara sunt editate de INS, de ce ar trebui ANR sa preia doar acele documente de arhiva care contin “sintezele” deja editate? Nu mai bine pastram documentele primare care contin “detalii”. Nu e totusi pacat ca din vremea lui Cuza si Carol I nu s-au mai pastrat chestionare pentru recesnamntul populatiei sau cel agricol? Bine ca nu e cazul la BV! 🙂
Ca o curiozitate personala. Cat inseamna in m.l. foile pentru primul recensamant post-comunist preluat de BV? Unii colegi au venit cu argumentul ca sunt prea multe si ocupa spatiul… Oare la englezi or fi mai putine? 🙂
legat de cantitate: parca undeva la vreo 100 m.l. e cel de la noi. E mult, daca nu ai spatiu, la un moment dat trebuie sa faci niste analize de oportunitate. La englezi, trebuie sa iei in calcul ca TNA este echivalentul DANIC de la noi, dar se ocupa exclusiv de structurile guvernamentale. E greu de facut paralelisme directe, sunt cazurisi cazuri, dar da, cred ca eo discutie care merita purtata…