recitind LAN…

Pentru a mia oara (de 16 ani tot o citesc…), parcurgand Legea Arhivelor Nationale si Instructiunile tot mai ,,descoper” cate ceva. Asa sunt eu, mai greu de cap…

1. ,,Prin documente care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României, în sensul prezentei legi, se înţelege: acte oficiale şi particulare, diplomatice şi consulare, memorii, manuscrise, proclamaţii, chemări, afişe, planuri, schiţe, hărţi, pelicule cinematografice şi alte asemenea mărturii, matrice sigilare, precum şi înregistrări foto, video, audio şi informatice, cu valoare istorică, realizate în ţară sau de către creatori români în străinătate”.

Deci, in sensul LAN, documentul este act (=document inregistrat) si terbuie sa fie marturie. Sau dovada. Adica record. 

2. ,,Creatorii de documente sau, după caz, persoanele juridice succesoare ale acestora sunt obligaţi să elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice şi a persoanelor juridice, certificate, copii şi extrase de pe documentele pe care le creează, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a împlinit termenul prevăzut la art. 13, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant.”

Initial, formula era cu creatorii si detinatorii de documente. Ca sa loveasca in detinatorii privati, s-a scos formula cu detinatorii si au ramas doar creatorii. Dar, ANR sunt detinator si deci implicit s-a scos si baza legala generala prin care ANR elibereaza copii, extrase, certificate 🙂

3.  ,,Documentele care se referă la aceeaşi problemă se conexează la primul document înregistrat.”

,,Anual, documentele se grupează în dosare, potrivit problemelor şi termenelor de păstrare stabilite prin nomenclatorul dosarelor.”

,,Nomenclatorul se întocmeşte sub forma unui tabel în care se înscriu, pe compartimente de muncă, categoriile de documente grupate pe probleme şi termene de păstrare.”

Ce intelegem, tehnnic: in primul caz, problema se refera la continutul unui document: sa zicem, solicitare autorizatie de constructie. IN al doilea caz, problema se refera la  dosar: constructia unei hale. In al treilea caz, in problema se refera la nomenclator; sa zicem lucrari de investitii. Este evident ca dicutam despre 3 niveluri diferite de complexitate, dar noi le spunem la toate ,,probleme”. Oare nu ar trebui sa marcam cumva si in limba asta cea romana diferitele niveluri? In engleza una e theme, alta e subject, alta e topic. Si or mai fi si altele. La noi sunt toate probleme si nu ma mira ca sunt probleme de intelegere… Ce-ar fi sa le zicem: obiectul unei cereri, subiectul unui dosar, problema unei categorii? Sau oricum altcumva, numai sa nu fie toate probleme…

4. ,,In cazul documentelor expediate ca răspuns, acestea vor primi numărul de înregistrare al documentului la care se răspunde.”

In mod evident, sistemul cu numere diferite de intrare-iesire nu este conform reglementarilor actuale (ma rog, mi se pare o tampenie, dar asta e).

5. Sunt Instructiunile valabile?

A venit de undeva – nu stiu de unde – ideea ca instructiunile pentru activitatea la creatori nu sunt valabile, pentru ca nu sunt publicate in M.Of. Bun, las la o parte faptul ca ANR le putea publica de 100 de ori pana acum, dar nu stiu de ce nu le-a facut (sigur, conform art. 5a, nu trebuia sa le spuna instructiuni, ci norme, dar asta e altceva).; la fel si faptul ca LAN a suferit completari, dar Instructiunile nu. De unde a venit ideea cu M. Of. ?

Exista o lege in Romanica, 24/2000, referitoare la normele de tehnica legislativa. La art. 11, se spune asa:

(1) In vederea intrarii lor in vigoare, legile si celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotararile si ordonantele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autoritatilor administrative autonome, precum si ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de conducatorii organelor administratiei publice centrale de specialitate se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

DAR, legea a aparut in 200o, Instructiunile in 1996. Legea asta nu se aplica retroactiv.

Dupa mine, trebuie cautat alt motiv pentru care instructiunile nu sunt valabile…:)

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s