O comparatie…

Romania – vreo 20 milioane; Croatia, 4 milioane si-un strop. De locuitori.

Romania: sistem informatic arhivistic de prin 1970, dezvoltat intern, ingropat dupa 1990 (de fapt, in etape, 1990-2000). Croatia: Sistem informatic dezvoltat intern de prin 1995 incoace, premiat in UE, laudat de toti (desi, dupa parerea mea e o problema de scalabilitate acolo–ei discuta de evidenta a vreo 300 de creatori etc., dar asta e alta problema–sistemul functioneaza).

Romania: facultate de arhivistica si cursuri de perfectionare. Idem la Croati, cu difernta ca acolo predau profesiori de arhivistica din SUA si Canada

Romania membra UE, nemembra DLM forum (MAI nu a vazut nici un avantaj in prezenta ANR ca membru in DLM Forum); Croatia nemembra UE, dar, cu toate acestea, organizeaza conferinta DLM, ca expresie a interesului  pentru arhivarea electronica.

Romania: 20 mil locuitori, nu participa (deloc, din cate stiu eu) la Congresul Consiliului International al Arhivelor. Croatia, 4 milioane si un strop, are interventie tehnica la Congresul din Brisbane.

I rest my case…

4 thoughts on “O comparatie…

  1. Da, e frustrant sa citesc cum in alte tari nemembre UE se acorda un interes mai mare Arhivelor si cu precadere arhivelor electronice, ce or mai fi si alea?
    Iti spun sincer ca noi suntem departe de practicile occidentale caci nici logistica nu ne prea ajuta…
    Eu am reusit sa nu mai visez cu ochii deschisi la marea schimbare!!!

    • Nici eu nu mai cred. Dar sa stii ca problema cu tehnice e relativa. Si daca ai maine infrastructura, tot nu vor exista competente. Pe de alta parte, competenta pe asa ceva opoti dobandi si pe infrastructura personala. Dar, nu e, pentru ca nu e… Deocamdata, lipsa fiarelor e o justificare comoda; cand va veni fieraria se va spune ca procedurile nu sunt bune, dar niciodata ca oameni nu au citit suficient…

  2. Recunoaste ca logistica este un mare minus la ANR, inainte de a vorbi punctual despre problema nr. 2: personalul. Sa se rezolve mai intai problemele cu sediile care stau sa cada, cu insuficienta spatiilor, cu dotarile invechite, cu lipsa materialelor de lucru etc. De aceea, nu sunt de acord cu generalizarile in ceea ce priveste personalul slab pregatit. Competentele se vor forma atunci cand latura tehnologica va fi implementata. Bineinteles ca nu toti vor fi tari pe hard sau soft si nici nu va fi nevoie 🙂 Procedurile de lucru vor fi o problema pe termen scurt, pentru ca va exista intotdeauna acea lupta impotriva schimbarii 😦

    • Este o problema logistica, fara indoiala. Dar pe motivul asta, nu ar fi trebuit sa stim nici macar ce stim. Lucratorul nu sprijina zidul cu umarul zilnic, sa isi justifice nestiinta si faptul ca nu citeste. Si paradoxul face ca, pentru a aduce tehnologie, ni se cere sa spunem ce avem nevoie; ca sa iti implementeze cineva, te intreaba ce si cum; or, daca noi nu stim ce anume avem nevoie ca tehnologie, cum sa primim? Daca noi nu stim ce vrem sa facem, cine sa stie altcineva si sa ne implementeze tehnologia? D-aia avem Nikoane cu teleobiectiv de supraveghere, pe post de aparat de digitalizare… NU vreau sa iti spun ce circ a fost cu priectul Arhivelor…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s