Arhivele ca… arhive (context, principii si alte alea)

Un articol exceptional, bun pentru cei din afara profesiei, dar si pentru multi dinauntru… In cateva randuri, explica ce e arhiva, care ii sunt principiile si prin ce e diferita de alte interpretari ale cuvantului “arhiva”.

Cateva cuvinte despre aceste principii: daca despre cel al provenientei s-a mai auzit, daca despre cel al ordinii initiale iar s-a mai auzit (dar mai putin) (desi, dupa noul proiect de norme de prelucrare, s-a auzit mai mult :)), cel mai raruț s-a auzit de principiul controlului/evidentei colective. Desi evident intrinsec (de ce pentru documentele medievale faci evidenta la bucata, iar pentru cele contemporane la nivel de grupare = dosar? – evident, pentru ca sunt prea multe documente si e nevoie sa le controlezi colectiv. Din acelasi motiv e atat de importanta evidenta la nivel de serie, desi in Romanica nu a patruns efectiv: daca si dosarele sunt prea numeroase pentru a fi administrate eficient, atunci le administrezi colectiv – gruparea de dosare = serie….), nu s-a discutat la noi (bine, exceptand niste cursuri care incepeau cu intrebarea “de ce nu avea Stefan cel Mare dosare”).

Partea haioasa este ca, desi la noi abia incepe sa patrunda, in lumile superioare noua principiul incepe sa fie cumva atacat de sistemele informatice. Atat timp cat un EDRMS asigura evidenta la nivel de piesa/bucata/item, aceasta evidenta poate fi transferata la Arhive, si controlul sa se faca la nivel de bucata. Desigur, nu exclude controlul de nivel superior (serie-fond), care da context si provenienta, dar asigura si acest nivel.

Lecturi suplimentare: Bearman de acum 100 de ani. (1996) si articolul din wikipedia (poate ar fi bine sa il citeasca si firmele de ,,arhivare” din Romanica).

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s