Despre marile sisteme informatice

Sincer, nu imi amintesc sa fi auzit, cel putin in partea de institutii publice, prea multe reusite ale informaticienilor romani. Da, aia care dau clasa la nivel global, cei mai buni si cei mai tari. Ceea ce ma face sa cred ca nu sunt nici cei mai buni, si nici cei mai tari, ci sunt, poate, buni, dar condusi de alti manageri, in alte tari. 

Faza de azi, cand serverul de la Educatie a cazut intr-un moment cheie a fost chiar haioasa (se pare ca realizatorii sistemului ar fi cei de la Siveco – asi din liga celebrilor abonati la banul public). Dar si mai haioasa a fost explicatia cum ca serverul a picat de la variatii de tensiune, ca si cum un server care iti gazduieste un astfel de sistem e bagat in priza direct, ca o lampa de citit… Sau ca frigiderul.. Chiar, daca femeia de serviciu, cand matura dimineata, a agatat firul si l-a scos din priza? Asteptam demiterea ingrijitoarei = acarul Paun.

Trecand la lucruri serioase, ma gandeam la marile sistme informatice pe care multi le planifica pentru administratie. Nu-i asa ca ar fi mishto sa ave un singur Mare Server la Bucuresti si toata administratia publica sa lucreze pe el? NU ar mai fi arhive nicaieri, decat la Bucuresti. Acolo se strange tot si scapam de o gramada de oameni ocupati – pe care ii putem folosi la lucruri mai bune – si de o gramada de spatiu ocupat… Ce nu pricep eu este:

– ce infrastructura  si ce personal ai nevoie sa gestionezi atata munte de informatii intr-un singur loc? Ca administratia nu e o firma, sa ai un singur tip de aplciatie in toate punctele…

– cine va administra atata arhiva, adica, pentru documentele inactive, sa le elimine pe cele inutile, sa furnizeze extrase din diferite acte etc?

– ce se intampla daca Tzatza Floarea trage firul de la server din priza?

Dar avem exemplul Google, care cica ne da spatiu nelimitat. Da pe naiba. Imi trimite un tacanit din afara pps in prostie, imi umple casuta la 50%. Si intru in selectionare acelerata… Dar un sistem centralizat unic, in care  drepturile de stergere si scriere sunt strict limitate, cine il va curata din cand in cand? Dupa ce criterii si metode?

N-am auzit inca in Romania de sisteme (mai ales publice) care sa functioneze ceas sau macar sa aiba cate un rateu cum a avut Google – 1 la 10 ani. In schimb, am auzit de enorm de multe chifle date de firmele de soft din Romania. Asa ca un cloud guvernamental romanesc, dupa modelul celui american, cred ca va trebui sa mai astepte…

(PS: in modelul american, agentiile care lucreaza in cloud poarta raspunderea asupra documentelor proprii; cloud e pentru aplicatii (SaaS) si storage. Nu pentru arhiva centralizata….)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s