Am fost zilele astea in Ungaria, la invitatia arhivistilor maghiari, care au aniversat 25 de ani de la infiintarea asociatiei lor. Nationale, ca nu au Federatie 🙂 Minunata adunare s-a produs pe malul Balatonului, pentru ca la ei acest tip de reuniuni e intotdeauna imbinat cu relaxare si atmosfera de concediu. Sau de bere, ma rog. La capitolul asta noi suntem mai scortosi, dar cred ca si mai academici; ma rog, parere personala.
Am prezentat un mesaj de salut, si am participat la o prezentare a situatiilor arhivistice din tarile din jurul Ungariei. Astfel de prezentari se fac de ani buni, si unii se intrebau de ce le mai fac, pentru ca nu se schimba lucrurile de la un an la altul; glumeam cu colegii cum ca ungurii trimit de fiecare data alt reprezentant la intalnirile astea, si le repeta pana cand toti arhivistii maghiari vor invata caree situatia tarilor din jur – o fi invatamant profesional la ei :))
Ce era interesant la prezentari:
– la noi situatia e cvasi-identica cu cea din Cehia si din Slovacia, unde AN sunt tot la MAI; aceeasi ignorare a AN, tot felul de minunati la nivel de minister iau decizii de politica arhivistica fara sa stie daca treaba asta e de pe Marte sau de pe Venus, la arhive electronice firmele de soft dicteaza statului ce sa faca… Deci, suntem pe linia normala…
– concedieri din Arhive sunt si in alte tari din jur, dar nu la nivelul celor de la noi. Apropos, ‘amaratii’ din afara UE, sarbii, au niste lefuri de pici. Un arhivist dupa inceutul carierei, fara nici un fel de functii, are usor peste 400 euro. Salariu, fara sporuri. Si ei nu au preturile aliniate UE, ca la noi. Invatamantul are lefuri mult mai mari decat arhivistii acolo :))
– cea mai tare faza este ca, din cauza lipsei unei bugetari suficiente la nivel judetean, sunt in stadiu avansat de modificare a arhitecturii sistemului arhivistic. Adica, altfel spus, vor sa devina un sistem centralizat, platit de la bugetul central. Asta in timp ce UDMR sustine pe toate vocile descentralizarea Arhivelor din Romania si trecerea lor la CJ. :))
Neoficial, alte lucruri care m-au marcat 😛 :
– m-a intrebat un coleg cand avem de gand, noi romanii, sa ne facem autostrazi in tara. A zis: noi le-am facut pana la granita, in speranta ca va fi de impact psihologic, si le veti face si voi (in subtext, sa le faceti de rusine, daca de mandrie nu le faceti). Si stateam sa ma intreb: noi ii injuram pe tigani et co, deoarece ne fac de ras in Europa, si nu stim cum sa ne aparam. Dar de politrucii nostri, care ne fac tot de ras prin deciziile lor, dar nivel mult mai inalt, cine ne apara?
– am aflat ca dupa multe lupte si multe opozitii ,,secrete”, se va semna protocolul prin care AN din Ro si Hu vor colabora la realizarea unui catalog comun de fonduri arhivistice detinute. Ce mi s-a parut superhaios este ca partea romana (se pare ca nu Arhivele!) au solicitat care nu cumva sa se indice existenta vreunui fond care nu e dat la cercetare!!! CUm asta era o conditie elementara a liberului acces la Arhive (vezi recomandarea 12), rezulta ca Romanica iar a trecut testul de tara bananiera in Europa. Bravo!
– evident, au fost prezenti colegi de la arhivele bisericesti din Ardeal. Si evident, m-au luat la intrebari referitor la pozitia FAR privitoare la retrocedarea Arhivelor catre Culte. Le-am explicat oamenilor pozitia, si cu registrele confesionale, si cu lipsa cadrului legal de protectie al arhivelor private etc. Au fost de acord ca, in cotext, proiectul UDMR este incomplet si neprofesional si sunt dispusi sa colaboreze la crearea unui cadru legal care sa protejeze arhivele si sa garanteze accesul. Concluziile mele:
a) au conditii de depozitare (cel putin unii dintre ei) care depasesc, ca sofisticare, conditiile asigurate de ANR. – Si nu stiu de ce, dar am sentimentul ca nu contabilii vor raspunde de situatiile astea…
b). am senzatia ca nu vor renunta niciodata la revendicare, deci pozitiile noastre de forta si categorice nu stiu in ce masura vor fi de efect pe termen lung.
c). scopul lor este re-improprietarirea cu arhivele create de ei si apoi sa ceara de la stat sprijin financiar pentru intretinerea proprietarilor lor, ca fiind ,,de interes public”… Hmm….
– Desi noi avem HG din 1995, nimanui nu-i pasa in Romanica de hartie neacida (neacida? ce-ai aia?); singurul producator din Romanica se pare ca nu mai fabrica. Nu-i nimic, la sf Ghe, parca, Dunapack si-a deschis o fabrica si face si cutii neacide. In ritmul asta, sarantocii din Arhive vor ajunge sa fie singurii care nu respecta standardele profeesionale in domeniu…
Cam atat, ma intoc la tzara me….