direct, din vama (off topic)

E ora 23:52. Sunt in vama Curtici, in tren. Vama Curtici… multe amintiri ma leaga de acest loc… Cand faceam Ungaria cu bursa in urma cu cativa ani, aveam imaginea directa si nemijlocita a spagii din vami; sacosile de rafie, urcate in tren din Lokoshaza sau chiar mai de departe, treceau usor granita prin spaga, ba la vamesii unguri, ba la romani.
Au trecut 10 ani de atunci, suntem in UE, am fost in plin scandal de spagi in vami.  Si m-am indreptat spre granita. Evident, bisnitarii – cu mult mai putini – erau la locul lor. S-au suit in tren in Ungaria, si au inceput sa indese pe sub scaune si peste tot pachete peste pachete. Au imputit a transpiratie tot vagonul (sunt trenuri cu bou-vagoane), au ocupat cu nesimtire orice loc liber ca si cum ar fi fost al lor. Ajungem in Curtici. Vin vamesii, tipete – “dati jos pachetele, ce-ai asta!”. Nimeni nu da jos nici un pachet – stiu ei de ce. Una din proprietarese zice politistului de frontiera: “lasa-ma, domnule, ca n-am buletin, l-am pierdut”. Tacere. Trec inca vreo 15 minute, se intoarce politistul: “ei, ce-i asta, ce facem, bai, aici?”; tonul nu mai e la fel…  Dispare cu bisnitarii afara din compartiment. Dupa 5 minute, trenul pleaca. Aia nici nu au clintit bagajele, tanti fara acte trecu granite fara probleme. Desigur, explicatiile rezonable furnizate de impricinati l-au convins pe oficialul Statului roman ca sunt in regula…

Jegosilor, voi sunteti interfata Statului roman cu strainii! Pe voi va vede lumea prima data in Romania si din cauza voastra suntem tratati cum suntem tratati in UE, spagari nenorociti!

Alta scena, paralela: o politista de frontiera (romanca). Da peste o pereche. Le ia actele: ce-i cu actele astea? – a, vine raspunsul (in engleza, mai curata oricum decat a minunatei noastre), sunt studenta si ma duc in Turcia. Pai, si de ce ai fost studenta doar un an, ca trebuia sa fii 5, zice politista(??!!). Ca in decembrie termina cursurile si nu mai e studenta. OK, dar de ce ai pasaportul asta ciudat? Aaa, pai parintii mei sunt cadre didactice in Turcia, si am dreptul la pasaport special… Si alte chestii de genul asta… Dupa 3 minute, le pune viza si pleaca… Senzatia mea a fot ca era compelt nelamurita, si nu si-a mai batut capul cu ei… Dar, nici nu ma ma mir ca toti dilimachii trec granite… Sa fii la control pasapoarte si sa nu ai habar de regimul actelor de trecere a frontierei din regiunea in care activezi, sa le pui viza la niste indivizi care iti explica ei de ce au acte ciudate… Vorba Catzavencilor: MURIIIIIIIITI!!!!

PS: la iesirea din tara, ne verifica ai nostri, cu greata lor tipica pe figura (cred ca ii invata in scoala, si la Otopeni sunt la fel, se uita la tine de parca ai fi un rahat de musca; cred ca le spun: fiti fermi – iar ei nu pot fi fermi decat daca sunt militieni, vorbesc in greata si se uita la tine de parca ar avea nevoie de un sac de lamai)). Trec ca vantul. Puteai sa pleci si cu bomba atomica din tara, nu te intreba nimeni nimic. Vin ungurii: desant, fratioare, cu scari pt verificat tavanul si alte alea. NIci nu ma mir ca ungurii au capturi de droguri pe granita de est mai mari decat ai nostri pe cea de vest. Toate scenele astea, pe mine (nu ca si coleg de minister cu politia de frontiera, ci ca simplu muritor) ma fac sa cred nu doar ca sunt spagari, ci ca sunt si prosti si/sau lipsiti de profesionalism.

PS2: cand am fost in Amsterdam cu colegii din MAI in ianuarie, am dorit sa iesim pana in oras; la punctul de control, 3 au trecut, 2 au ramas; alora li se parea ca e nu stiu ce suspect cu actele lor (buletinele). Si nu au trecut, pana cand politistii nu au verificat si para-verificat identitatea persoanelor si calitatea actului. ASA se face in Europa!!!

PS3: bisnitarii erau din Brasov 😛

PS4: in 2001, cand am iesit prima data in Ungaria, la Arhive cineva a ,,rapit” o rozeta de la robinetul de la baie. A doua zi a apart un afis: “Va rugam sa va comportati ca niste cetateni europeni!”  Ei nu erau in UE atunci, dar doreau sa fie. Noi suntem in UE acum, dar nu ne pasa.

PS5: sincer, nu am stat sa vad ce scrie pe uniforma lor, daca e politie de frontiera sau vama; erau in uniforme gri si puneau stampila pe acte, deci dupa mintea mea trebuie sa fi fost de la politie

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s