DLM Forum – Budapesta

Faza cu sobolanul, de mai inainte/jos, nu am spus-o eu, ci am auzit-o la o barfa arhivistica la Intalnirea DLM de la Budapesta, unde am fost. Partea serioasa (nu ca Shobo nu ar fi pe bune) a fost atat de serioasa, ca iti dadea dureri de cap. Dureri de cap sa vezi ce fac altii si sa tii pasul intelectual cu realizarile lor practice, si dureri de cap sa vezi ce lucruri SF fac altii, ca noi parem pe langa ei un soi de piei rosii cu arcul fata de vacari cu pusca…
Ce s-a discutat (programul e aici):

1. Moreq a inviat din morti… Dupa luptele de la sfarsitul anului trecut, cand M2010 parea mort si ingropat, si raportul Grupului de revizori de prin februarie, care il cam desfiinta, se pare ca in vreo doua saptamani va fi totusi publicat. Bun, asa zic ei, desi am mai auzit noi vraji dintr-astea. Pe de alta parte, se pare ca e mult ma intarit, mai solid si mai coerent – deci s-ar putea sa fie o chestie faina. In ciuda faptului ca va fi iarasi un monstruletz de la vreo 250 pagini in sus, pare ca va fi o revolutie in domeniu. Am avut senzatia – inca nu am aflat sigur – ca firma redactoare nu a mai fost lasata singura, si forma asta finala robusta li se datoreaza unor baieti destepti (pe bune) de la TNA, care au pus osul, mouse-ul si tastatura la treaba. Nu conteaza, important e sa fie bine.

2. Philip Lord, prof si consultant, a avut o abordare f buna pe tema RM. Sper sa o pot adauga in curand aici.

3.Grecoaicele vorbira ca din carte, cred ca erau bibliotecare. Usor didactic, dar util textul pentru o introducere (de manual, propagandistica) in e-guvernare.

4. Interventia mea si a Luciei Stefan si-a propus sa prezinte stadiul e-guvernarii in Romania. Zilele astea voi posta materialul, pps si text. Ideea e ca am propus ca cei de la UE sa da un soi de directiva sau ce vor ei – numa’sa fie obligatorie – pentru implementarea unui set minim de standarde RM in domeniul electronic. Unguru’a sarit si el ca ,,da, da, are dreptate domnu'”, dar ne-a taiat la toti macaroana cel de la Comisie, care a spus ca ,,descurcati-va singuri”: se pare ca problema arhivistica nu e in tratatu’ nu stiu care, si nu e domeniu de interventie a UE. Plus Ketelaar, care a declarat senin ca el e jurist si nu crede in reglementari; apoi ne-a invitat pe toti sa ne holbam in legislatiile noastre nationale pe arhive, unde trebuie sa scrie ca toti creatorii tb sa aiba grija de arhivele lor, si sa ne aplicam propriile legi, sa nu mai asteptam de la UE. Lui ii convine sa zica, ca e olandez… Oricum a spus sagalnic ca interoperabilitatea va trebui, intr-un orizont de fo’ 5 ani, sa se realizeze si cu institutiile europene, si atunci sa vezi graba de respectarea de standarde… Sper sa apuc sa vad cine va castiga licitatia aia ;)))

O chestie expresiva la discutii – cele mai tari pe RM sunt organizatiile cele mai amenintate de litigii: banci si companii farmaceutice. La restul… bate vantul. In context, Richard Blake UK) a spus cu obida ca pana cand n-o sa se produca un dezastru major in arhivele electronice ale onoratelor noastre tari (adica, mai neaos spus, pana cand n-o sa dam de dracu’), guvernele vor continua, in buna masura, sa ingore problema pastrarii documentelor electronice.

Si gata pe ziua de ieri, nu mai am notite, n-o mai fi fost nimic haios. Ba da, faza cu Shobo….

Ziua 2 a fost grea tare. 9 ore, cu pauze, dar totusi 9 ore.
Ministrul adjunct de la MCSI lor. M-a suprins cu ideea de a avea sistem de registratura national, am cerut si eu explicatii dupa aia. De fapt, nu fac sistem centralizat ca la noi, ci folosesc acelasi soft in toate institutiile; dar fiecare institutie are registratura proprie si libertate totala de actiune pentru ca – cum e de inteles pentru orice om care stie pe ce lume e – dinamica organizationala este mult prea puternica si reorganizarile sunt singura constanta.

Danemarca 1
– sa te imbolnavesti: au 250 SIP pe an (vezi OAIS) si doar in 2010 au ingestat 9.1 TB de la creatori… (ce-o fi ala TB? se auzi o voce in off).
– documentele au formate prestabilite de AN, daca un creator vrea altceva, n-are decat sa plateasca (,) conversia. A iesit un pic cu scandal, inclusiv formatul text ei il transforma in tiff si mai multi au spus ca e o prostie, ca nu poti cauta in text integral, ca trebuie sa ocerizezi din nou dupa aia etc. Subscriu. Tot aici, refuza sa foloseasca pdf/a, considerandu-l tehnologie imatura, chiar daca e standardizat. Neamtul l-a contrazis.
– BD le iau in format SIARD (vezi la elvetieni, pentru neinitiati)
– transferul de la creatori se face la intervale stabilite de AN, aprox. la 5 ani; ceea ce transfera sunt permanentele, o copie – daca un creator vrea sa si le tina, n-are decat, AN se asigura ca luat P. Tot ce se creaza la creatori se face pe aceste intervale de 5 ani, ca niste epoci arhivistivce.
– l-am intrebat de semnatura electronica, au spus ca nu folosesc, si daca documentele au cumva, ei o elimina (lasa eventual urma de metadata). Ceea ce se mai intampa si in alte tari. Cand l-am intrebat insa daca folosesc audit trailul pentru dovada integritatii sau altceva, mi-a spus ca nimic; cand l-am intrebat cum pot demonstra atunci integritatea documentului, mi-a spus ca nu pot. Asa ca am plecat…
– o fraza care a starnit oftaturi in sala a fost ca ei nu mai au chef sa reglementeze problema arhivelor electronice la creatori, ca pana acum; sa o faca oricine, dar nu ei (vaiete in sala!) Vor doar sa ii asiste pe aia cum sa faca. Cica ar fi iesit scandal acolo, creatorii urla ca prin prevederile lor de pastrare impiedica libera dezvoltare a softurilor si satisfacerea nevoilor institutiilor. Adica nu ii lasa de nebuni, ca la noi…
– cand au de-a face cu ERMS, transfera tot: si metadatele din BD a ERMS, si fisierele propriu-zise. Nu mi-a fost clar daca fac vreo selectionare…

Pauza de cafea, am vb cu un estonian care m-a lasat paf. Bun, stiam ca ticnitii aia au un sistem national informatic de e dat de exemplu in toata lumea (acuma, isi si permit, la cati sunt, juma’ de Bucuresti toata tara). Dar niste lucruri mortale: la ei,totul se bazeaza pe semnatura electronica, totul. Si l-am luat si eu cu certificatul, cu validarea pe termen lung etc. DAR, nu e ca pe tarla. Fiecare individ primeste, o data cu bonlentinul (care e exact ca un card, din ala cu cip) o semnatura electronica. Au dezvoltat un soft national care impacheteaza in XML orice document si care aplica semnatura electronica, validata de baza de date a persoanelor. Au o fanta la calculator, baga buletinul cu cip sa li se verifice identitatea, te-ai conectat pe net si, dupa verificare ca esti tu, se semneaza electronic fisierul sau fisierele din pachet. Daca e picata reteaua, programul te invita sa iti introduci pinul prin telefon si te valideaza asa. Si semnezi electronic cu telefonul… XML pachet pastreaza semnatura si rezultatul validarii. BUn, a recunoscut ca daca se schimba tehnologia se s-ar putea sa aiba o problema, dar, oricum, trebuie sa recunosc, rezolva multe asa. La noi nu se poate aplica, ca n-ar mai avea unii din ce sa faca bani…

finlanda 1 – cam monoton, aveau ei SHAKA lor si au prezentat ce fac cu el – ce se face peste tot cu cerinteele functionale si cu schemele de metadate nationale.

Legat de propunerea de ieri (aia cu directiva) si cu standardizarea = facem lucrurile in acelasi fel, fin 1 a zis ca el nu crede ca in europa se poate crea un sistem unitar de lucru, pentru ca exista diferente de cultura, legislatie si conventii/obiceiuri. O olandeza era sa il linseze si sa-i spuna ca e fraier.

Vine austriacul – cuminte si dragut, despre cum ingesteaza si ei. Au ELAK – ERMS lor, EDIAKT – standardul de interschimb (metadate + XPBL + continut + date despre procedura specifica). Cica au pentru aerhiva pe hartie alt sistem, si folosesc OAI-PMH sa culeaga metadate din cel electronic si traditional (Pentru faza asta, unul doar ca nu l-a facut tampit). Modulul de OAIS e de la firma TESSALA din UK, cu un modul ce pare haios si performant (sau, cel putin, erau furnizorii celor mai schmekere arhive). Austriecii folosesc sistemul in regim multi-tenancy, adica ei gazduiesc in sistemul lor si arhive ale institutiilor publice, ca aia sa nu-si mai cumpere si ei alte sisteme. O varianta si pentru noi?!

finlanda 2
Mult mai clar si interesant, a explicat cum e mecanismul cu SHAke si ce au ei. A fost haios cand a spus ca degeaba au certificari pe software, ca la instalare softul e personalizat si functionalitatile de RM sunt eliminate :))) Adica tot degeaba. Cica se intampla si la englezi. Cand vine pps il postez, ca avea scheme faine si clare.

Olandeza
Meseriasa. deja de la ea am inceput sa cred ca am ajuns pe Luna. Sunt implicati si in Planet si in tot cele. Si eu au un sistem multi-tenancy, ata pentru arhivele locale, cat si pentru institutii guvernamentale. O gramada de standarde incrucisate pentru partea de planificare prezervare din OAIS (planning – PLATO, GFR, FIDO, Dioscuri). SF, ce mai…

Danemarca 2
SF continua. A povestit ce au facut ei ca sa migreze datele electronice din 1960 pana in 1990. (la noi nu e cazul, ca au distrus tot ce era arhiva informatica, ca si cum la noi calculatorul a aparut in 1990). Dar a bagat niste cifre de iti dau fiori:
procesul de migrare (1,7 GB) a costat 190.000 USD
total cost (salarii etc.) 2.6 ml USD
s-a muncit echivalentul a 50 persoane/an (65 000 ore, nu stiu cum a facut calculul exact)
viteza de migrare a fost de 24,5 KB/ora
migrarea a 1 GB de date nestandardizate a durat de 253,5 ori mai mult decat 1 GB de date standardizate
Raportul complet aici (de folosit google translate :P).

Dupa ce toti eram facuti praf de danez, vine unu’din sala si intreaba de ce s-au chinuit, ca exista firme private care se ocupa cu asa ceva, la preturi rezonabile, si au si softuri si tot. PLus experienta. Vaiet in sala….

Germania – Bundesarchiv
Alt SF. Au facut un program alternativ la PLAtO, care urmareste formatele din depozitul OAIS, anunta cand trebuie migrate, migreaza, urmarester, raporteaza si alte minuni. Stateam si ma uitam ca la balci… Lucrul dracului, maica…

3 thoughts on “DLM Forum – Budapesta

    • well, I double checked my notes–here I have GB… I might have noted wrongly; we have to wait for DLM to post the PPT… Anyway, thanks for being vigilent 🙂 B.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s