Prima aici: scapam de coturi, cica.
Observatii de om care strica afacerea altui om (adica eu – alora):
a – e onest omul cand imi spune ca documentul va fi valid atat timp cat certificatul e valid; dar certificatele digitale sunt valide pentru 2 ani, iar actul contabil trebuie tinut 5 sau 10 ani. AUUUUU!
b – imi place cand ii pune pe oameni sa isi urce documentele pe google docs. Si daca da google faliment? AUUUUUUUUU!
c – imi place ca li se dau exemple despre ,,strutura de arhiva”. Dar se pare ca astia nu stiu ca exista o lege a arhivelor, care le cere tuturor sa existe un nomenclator, deci structura de arhivare trebuie sa fie oficiala, si nu dupa bunul gust al lui xX sau Y. NAAAAAA…….
A doua, aici: marea infrastructura informatica nationala.
a – daca te uiti la piramida lui Keops, vezi ca arhivare e o componenta pe acelasi nivel cu alte minuni. In realitate, daca e arhivare, e functie transversala, si e la baza tuturor lucrurilor; nu poti arhiva documentele fara a arhiva amprenta temporala. Dar ei inca nu stiu….
b – desi se cheama Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului, cu ea nu doar vom comunica, ci vom si arhiva. Deci, cu faxul nu doar vom comunica, ci vom si arhiva. Deci cu telefonul nu doar vom comunica, ci vom si arhiva.
c – vedem in piramida ca vom avea totul: documente nestructurate, si baze de date, si poate si site-uri… Supeeer! Mai are cineva in lume asa ceva????? Sau vom fi primii ? :))))
Uau! Ce meseriasi sunteti!
a – e onest omul cand imi spune ca documentul va fi valid atat timp cat certificatul e valid; dar certificatele digitale sunt valide pentru 2 ani, iar actul contabil trebuie tinut 5 sau 10 ani. AUUUUU!
Din pacate pentru dvs. ati enuntat 2 aberatii aici:
1. semnatura electronica este valabila 1 an (conform Legii 455/2001)
2. documentele raman valide (daca sunt semnate electronic cu semnatura electronica extinsa emisa pe baza unui certificat calificat digital emis de o autoritate acreditata) pe termen nelimitat (actele contabile se pastreaza 10 ani cu exceptia statelor de plata care se pastreaza 50 de ani) daca semnatura este aplicata in perioada in care certificatul calificat a fost valid. Cu alte cuvinte, daca semnam un document azi, cand semnatura este valida, documentul este original. Dupa ce ne expira semnatura, documentul RAMANE original.
b – imi place cand ii pune pe oameni sa isi urce documentele pe google docs. Si daca da google faliment? AUUUUUUUUU!
Falimentul Google este un risc similar cu stricarea calculatorului pe care se face arhivarea.
c – imi place ca li se dau exemple despre ,,strutura de arhiva”. Dar se pare ca astia nu stiu ca exista o lege a arhivelor, care le cere tuturor sa existe un nomenclator, deci structura de arhivare trebuie sa fie oficiala, si nu dupa bunul gust al lui xX sau Y. NAAAAAA…….
“Astia” stiu ca exista o lege a arhivelor. Din pacate pentru altii care au impresia ca stiu legea, aceasta se adreseaza firmelor care ofera servicii de arhivare. Nicaieri nu scrie ca nu am voie sa-mi pastrez documentele pe calculatorul personal, pe CD sau pe memory stick, daca asa vreau eu, cata vreme pot oferi, in orice moment, documentele in forma si cu continutul existent la data emiterii acestuia.
Sa critici e foarte usor! Sa scrii ceva util e mai greu! Aveti dvs. o alternativa la cele scrise de noi? Promovati-va alternativa, nu criticati inutil.
Imi cer scuze pentru tonul prea incisiv, ma bucur ca ati raspuns – e plin de “meseriasi” pe net care dau stiri grozave.
1. OK, stiam de doi, dar daca e un an e si mai haios.
2termenul de pastrare de care spuneti este cel din legea contabilitatii. Peste legea contabilitatii (care analizeaza problema dpdv al raspunderii financiare) este legea arhivelor, care poate prelugi, pentru anumite categorii de acte, termenul de pastrare. Deci, putem avea – de pilda – pentru bilantul contabil chiar un termen de permanent. Dar asta e irelevant, pentru ca vorbim deja de peste 10-15 ani, ceea ce in spatiu digital e eternitatea. Ideea este insa urmatoarea: actul ramane original, fara indoiala; dar cum i se poate demonstra caracterul original si faptul ca semnatura era valida imn momentul aplicarii? Prin verificarea cu autoritatea de certificare. Si daca ea nu mai exista? Stiu, legea noastra spune ca certificatele se depun la MCTI parca, daca firma furnizoare de certificat se inchide. Dar inclusiv tehnologia si toate celelalte aspecte implicate se modifica, deci, intr-un orizont de 10-15-20 de ani poti risca sa nu poti demonstra autenticitatea semnaturii aplicate.
Problema nu este inventata de mine, ci este o problema a Arhivelor in toata lumea; din pacate, nu exista solutie universala. Englezii elimina semnatura electronica, pastreaza urma ei in metadate, si fac verificare hash la preluarea acestor documente; in felkul asta nu isi mai bat capul deloc cu pastrarea pe termen lung a semanturii electronice. Germanii prefera sa re-semneze ei electronic la preluarea in Arhive – ceea ce poate fi o solutie, dar trebuie vazut contextul in care se face, pentru ca sunt mai multe aspecte juridice in joc.
b – bun, o arhivare se prespune ca nu se face pe calculator; pastrarea da, dar arhivarea are alte reguli. pe de alta parte, furnizor de cloud nu e doar google, dar problema ramane. cred ca sunt deja cateva zeci de aspecte de acest gen pe care le-am semnalat pe blog. SUA trece in multe organizatii la stocarea in cloud, dar se face pe baza unor cerinte si a unui contract extrem de riguros!!! Nu iti poti incredinta arhiva catre un tert fara nici un fel de garantii!! Si nu e nevoie sa crape google de tot, e suficient sa renunte la serviciul respectiv, cum s-a intamplat cu geocities la yahoo. Ideea e ca actele justificative trebuie sa fie stocate cu anumite garantii, google doc e o chestie ,,populara”, atat ca popularitate, cat si ca responsabilitati. Macar de ar fi fost google apps, chestia platita. tot ar fi ceva mai mult. In plus, urcarea pe serverele google nu inseamna ca regimul juridic al arhivei de acolo se supune celui din teritoriul american sau unde le-ar fi serverele??!!
c – Nu chiar. Cititi art. 4. Practic – putem discuta daca e firesc sau nu, mie mi se pare ca nu – Arhivele nationale stabilesc in prezent cine are documente apartinand FAN si cine nu. Si asta se poate face dupa intocmirea Nomenclatorului Deci, pana in la un moment dat, orice structura creatoare de documente din Romania, publica sau privata, se supune prevederilor L 16/1996. Ce spuneti dvs. e in SUA si as vrea sa fie asa, va rog sa ma credeti!
Instructiunile de aplicare la legea arhivarii electronice impun si ele schema de clasare/nomenclatorul.
Nu de alta, dar ce prevede legislatia arhivistica de la noi nu e asa de rau, in materie de adminsitrare arhive, si poate fi urmat fara probleme. Sunt tari care ar vrea sa aiba ce avem noi, parol.
Cat despre alternative, blogul de fata sta martor ca tot ofer cazuri de buna practica. Publicarea MoReq2 in romaneste, care sta sa se intample, e iarasi o dovada ca incerc sa atrag atentia asupra unor riscuri care exista. Din pacate, ecoul este mic, pentru foarte multi isi fac reclama la solutiile IT miracol – care nu exista. IT eficientizeaza fantastic de mult activtatea, dar ridica la fel de multe probleme. Cum spunea un prieten, digitalizarea (si lumea digitala) nu doar rezolva problema, ci creeaza altele… Si mi s-ar parea onest – desi nu comercial, desigur – sa se atraga atentia si asupra unor potentiale probleme care pot exista.
Asta ca sa nu mai vorbesc de nevoia de conversie periodica a formatelor de fisiere, care pot deveni depasite etc.
Tot ce tine de semnatura electronica este, de fapt, o solutie ,,aici si acum”; cand vorbim de acte care au nevoie de pastrare pe un termen mai indelungat, e nevoie de altele: continuitatea custodiei, contextualizare, evidenta etc. Din pacate, din punctul meu de vedere, nici legea arhivarii electronice de la noi nu ofera raspunsuri depline. Sunt standarde internationale, lumea incearca.
Cred ca ceva util putei gasi si la conferinta noastra:
http://arhivisti.wordpress.com/2010/10/06/lucrari-conferinta-far/
Vedeti si OAIS si standardele ISO in materie.