Despre profesia de arhivist/arhivar, cu dragoste…

Cu mi-am petrecut sărbătorile cu niște prieteni, diferite relatări m-au făcut să compar unele realități de la noi și de la alții (mă refer la profesii). Și ce am constatat:

— dacă un patron are un atelier auto și are nevoie de un profesionist în — sa zicem — table, angajează pe unul care are diplomă de tinichigiu. Dacă el este de la Văscăuții din deal și are diplomă de tractorist, el nu va fi angajat ca tinichigiu, decât dacă patronul vrea să își facă praf afacerea.

— dacă un patron de firmă de construcții are nevoie de cineva să îi lege firele de curent, angajează un electrician cu diplomă; n angajează pe un nene „care se pricepe”, decât dacă vrea sancțiuni și vrea probleme cu tot dinadinsul.

— dacă la Arhive cineva vrea să se angajeze, nu contează dacă el a urmat în viața lui vreun curs de arhivistică; important e „ce a terminat” (filologie, drept, arhivistică, uneori teologie sau economie), învață o lege despre arhive, una despre funcționar public, dă un examen din istorie, și e angajat. Restul — „va fi pregătit intern”.

De când sunt eu în Arhive așa am apucat, iar „cursurile de inițiere” au fost o permanență, până de curând (recunosc, nu știu cum e în ultimii ani cu aceste cursuri, dacă se mai fac!!). Ca să fiu corect, nu e apanajul Arhivelor, căci și prin Minister am intalnit „angajați din sursă externă”, care, după ce ocupă diverse funcții în Aparatul Central, participă la… „cursuri de inițiere” în meserie…

Stau și mă întreb, apropo de Stat vs. Privat, cât de strâmbă poate să fie treaba ca tu să angajezi pe cineva într-o meserie pe care, de fapt, viitorul angajat nu o are! Dacă eu am doctorat în istorie, m-ar angaja cineva ca vopsitor auto? Clar, nu, pentru că aia e o meserie ce necesită competențe specifice. Și atunci cum pot angaja pe cineva ca arhivist, dacă el nu a terminat măcar un curs de arhivistică în școala aia pe care a făcut-o?? Adică eu îl angajez pe unu’ ca tot eu să îi plătesc școlarizarea sau îl angajez ca să îmi facă treabă?

Desigur, nu se aplică pentru nevoia de personal pe domenii specifce – ai nevoie de contabili, de specialiști pe logistică etc. Dar ei nu sunt ahiviști. Sau poți avea nevoie de experți pe un anumit tip de arhivă (fotografii sau electronice) și ai nevoie de un specialist — îl iei și îl școlești. Dar, cred eu, astea sunt excepții, iar un corp profesional și profesionist nu îl formezi ,,in house”.

Sigur, lipsa standardului profesional poate fi o scuză până în prezent. În curând va apărea și acest standard și sper, pentru respectul profesiei noastre, ca situația să se schimbe. În definitiv, nu mă interesează nici dacă cineva a absolvit aeronautica; dacă a absolvit la „arhivistică aeronautică” sau dacă are alte cursuri de arhivistică la viața lui, doar atunci ar trebui să poată fi acceptat la concurs. E vorba de un minim de autorespect profesional. altfel, din punctul meu de vedere, profesional vorbind, a fi tinichigiu “e mai profesie” decat a fi arhivist!

În plus, există o ciudățenie cu materiile de examen, care nu ține atât de Arhive, cât de modul în care profesia este văzută și pe la nivelul ANFP. La examene, se dau subiecte din funcția publică, adică din drepturile și obligațiile funcționarilor publici. Ok. Dar funcția publică acoperă o meserie. Așa cum legislația muncii acoperă meseria de vopsitor sau tinichigiu. Stau și mă întreb dacă un patron, când își angajează vopsitorul, îi dă la concurs subiecte din „dreptul muncii” sau vrea să vadă meseria omului?

Poate bat eu câmpii, poată există legi și tot felul de minuni, dar nu mi se prea pare cușer…

În fine — și închei acest post de Resurse Umane, în descrierea meseriei care încă există în Codul ocupațiilor, am constatat cu uimire (ei, aș!… nu mă mai impresionează de mult asemenea minuni…) că arhivist e cel care se ocupă, alături de bibliotecar și muzeograf, de bunuri culturale etc. OK. Întrebarea mea este: da’ nomenclatorul e bun cultural? Da’ registratura ține de restaurare? Da’ controalele privind respectarea legislației țin tot de activitatea culturală? În timp ce prin alte zări managementul, juridicul sunt componente de bază ale meseriei de arhivist anterioare transferului documentelor la Arhive, la noi partea aceasta nu există! Teoretic, în fiecare zi, noi, cei din Arhive, ne ocupăm cu lucruri pe lângă meseria noastră. Nu tu administrație, nu tu ierarhii organizaționale, nu tu – mai ales – management de arhive electronice. Oare ce profesie se ocupă de așa ceva???

19 thoughts on “Despre profesia de arhivist/arhivar, cu dragoste…

 1. Mda, in Romania de fapt chiar daca termini o facultate cu un profil anume ajungi sa lucrezi cu totul in alt domeni pentru ca esti obligat sa muncesti orice ca sa nu mori de foame.
  Partea a doua este ca patronul vrea sa lucrezi dupa viziunea lui…. nu conteaza ce ai invatat in facultate.

 2. in prezent am observat ca nu se mai “deranjeaza” nimeni sa angajeze o persoana capabila, care a terminat o facultate intr-un domeniu anume….ci se multumesc sa il angajeze pe cel care accepta salariul cel mai mic si eventual o sa-l oblige in viitor sa faca un curs…

  • Pai, clar! Ai vazut Tanar si nelinistit? Cu ala care n-are nicio scoala, e angajat ca distribuitor de corespondenta si ajunge director executive? Ei, asta e democratia si piata libera!! Si de asta acolo unde nu e Romania corpul profesional insista pe standard de breasla, si face lobby si presiune sa se angajeze doar profesionisti, cu anumit standard etc. La noi, daca lucrurile raman in voia sortii, asa se vor angaja in continuare…

 3. Cod cor Arhivist 262101
  Nivelul de studii minim necesar:
  Absolvent de studii universitare cu diplomă de licenţă în unul din domeniile: limbă şi literatură, limbi moderne aplicate, istorie, studii culturale.
  De toate, mai putin “Arhivistica” care nici nu e trecuta! 🙂

  • Arhivistica nu e domeniu, e inclusa in domeniul Istorie. Ce-o fi avand nomenclatoarele si registratura cu istoria, eu nu stiu…:)

 4. Eu termin Facultatea de Arhivistică… trei ani am studiat arhivistică, pe lângă istorie şi paleografie. Cum poţi să pui semnul egalului între mine şi o persoana care a terminta Facultatea de istorie şi în cel mai bun caz a mers la acele cursuri facultative de arhivistică, ţinute o dată pe lună!

  • Uite-asa 🙂 Iti dai seama ca se goleau Arhivele, nu? daca era altfel…
   In plus, asta nu e nimic; sa vezi cum unui cu Rezistenta metalelor vor face 60 de ore de arhivistica pe repede inainte, la cine stie ce fantome de firme acrditate, si sa vezi ce arhivisti marfa or sa iasa… atunci egalitate…

  • Ti se pare ca un absolvent de istorie ar fi inferior unui absolvent de arhivistica?!?!? Esti cu capul, desigur. Care facultatea de arhivistica? aia din cadrul Academiei de Politie? Cu subiecte de admitere la istorie din clasele V- VIII? Cu subiecte pentru licenta din manualele de istorie de liceu?!?!? Hai ca esti caraghioasa.

  • michiiko: Ti se pare ca un absolvent de istorie ar fi inferior unui absolvent de arhivistica?!?!? Esti cu capul, desigur. Care facultatea de arhivistica? aia din cadrul Academiei de Politie? Cu subiecte de admitere la istorie din clasele V- VIII? Cu subiecte pentru licenta din manualele de istorie de liceu?!?!? Hai ca esti caraghioas

   • Comparatia se referea la cunostintele in domeniul “arhivistica” si crede-ma ca la aceasta “facultate” se face mai multa istorie decat la Facultatea de Istorie.

  • Pai, e o lege a salarizarii bugetarilor… Evident, variaza in functie de o gramada de parametrii, asa ca nu pot da un raspuns.

 5. Deci, Michiiko, la facultate ai făcut mai multă istorie și mai puțin arhivistică? Sunt curioasă dacă ți-ai dat licența pe o temă legată de legislația arhivistică ? Te anunț că nici la Universitate nu este așa ușor, îți spun din propria experiență și Nea Scurtu cred că ar fi de accord cu mine ( dee, a trebuit să termine Facultatea de Istorie pentru a vă face vouă facultate). Știi care este diferența între voi și noi? Voi l-ați citit pe nea Mera mai mult decât am făcut-o noi. La practică sunteți la fel de începători ca și noi. Nici voi nu știți să încadrați toate documentele, nu știți să aplicați Legea Contabilității…În timp se învață toate aceste lucruri și prin multă muncă. Și nu uita, încă arhivistica este o știință auxiliară a istoriei și nu invers.
  După ce am terminat facultatea, m-am angajat la o firmă de arhivare. În același timp cu mine, s-au mai angajat și 2 fete de la facultatea de Arhivistică. Erau la fel de neștiutoare ca și mine. Toate am avut nevoie de îndrumare. Am învățat în același timp cum să încadrăm dosarele după un nomenclator, cum se face o ordonare și un inventar, etc. Meseria asta presupune multă practică și multă răbdare. Am cunoscut si persoane cu arhivstica terminată care habar nu aveau meserie, doar se mândreau cu o diplomă. Am cunoscut ” istorici” care știau cu ce se mănâncă meseria asta și erau modești. Dacă vrei să te ” bați cu cineva”, fă-o în cunoștiințe, nu în diplome.
  Eu iubesc meseria asta, deși e mult praf, multă bătaie de cap. Când găsesc documente vechi și interesante, mă bucur așa de tare. Asta e recompensa adevărată, nu banii. Salariul este unul mic, pornește de la 800 de Ron și ajunge la 1500-1700, depinde de firmă, vechime, studii.
  Și în loc de încheiere, îți spun Michiiko, să citești Legea 138/ 2013 și să te uiți pe standardul ocupațional ( arhivist) pe site-ul ANC. Legea pune semnul egalului între noi și cum nimeni nu este mai presus de lege……:)
  ,, . Ce-o fi avand nomenclatoarele si registratura cu istoria? Poate o definiție a cuvântului archiviste, te lămurește. Dacă lucrezi la o firmă de arhivare, sau la o registratură, nu ai nevoie. Dacă lucrezi cu o arhivă istorică, vorbim despre altceva. Degeaba ai tu în mână niște documente istorice, dacă habar nu ai să le citești. Aici te ajută istoria- te ajută să vorbești cu ele, să le înțelegi…..

  Asta e părerea mea………….

  PS: Felicitări pentru articol, mai rar găsești articole legate de meseria de arhivar/ arhivist…

  • Bon, v-ati paruit un pic, am lasat lucrurile sa curga, pentru ca fiecare are partea sa de dreptate. Eu unul consider ca, desi standardul ocupational (prost) care exista pune egalul intre cei care au facut cursuri de arhivistica (indifferent de profil), daca o facultate de arhivistica si-ar face treaba, cei de acolo ar trebui sa fie in avantaj. Si asta din simplul motiv ca modul cum e structurata material ar trebui sa sprijine conceptele si notiunile si sa dea o intelegere mai profunda a fenomenului. Din pacate, din cele constatate de mine, nu e cazul. FA nu este, in acest moment, o facultate de arhivistica reala; am avut absolventi de arhivistica la nivel de master care nu faceau diferenta intre Legea 16 si Decretul 472. Pur si simplu prastie.

   Pe de alta parte, nu, nu cred ca meseria asta este doar practica. Si nu, nu cred ca tine de aplicarea legii contabilitatii, blestemat fie-i numele. Cred ca e ceva mult mai complex, ceva ce, din cate stiu nu se invata in Romanica. Ceva ce tine de cultura organizationala, fluxuri de lucru, management de proces, drept si multe altele. Si de istorie, da, pentru ca tot ce inventeaza unii sau altii se cofrunta cu cazuistica istorica. Dar nu istoria aia pe care o invatam la facultatea de istorie/arhivistica, (X se bate cu Y si semneaza un tratat). Ci istoria aia, la firul ierbii, o istorie institutionala in primul rand, si apoi una generala de context, care sa ma lamureasca ce, cine, cand cum. Nici asta nu se invata nicaieri la noi, din cate stiu. O istorie care sa ma lamureasca cum se naste/s-a nascut o arhiva, care nu a fost creatapentru Arhiva, ci s-a intamplat sa devina o arhiva…

   Asadar, disputa e inuutila. Dezastrul e prea mare, ca sa mai pierdem timpul cu astfel de dispute. La munca! 🙂

 6. Disputa nu e inutilă. Spre rușinea mea, nici eu nu știam de Decretul 472, deci am mai învățat ceva.. Legat de practică, rămân la părerea mea. Degeaba știi să încadrezi un dosar de personal, o dare de seamă etc, dacă nu știi cum arată. Am dat Legea Contabilității ca exemplu, nu am vrut să sune ca și cum este o bază în Arhivistică ( între noi fie vorba, mă dau cu capul de pereți din cauza ei, uneori )…
  ps: Nu ne-am păruit, am avut o conversație constructivă….

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s