Un citat…

,,La 26 aprilie 1978, Centrul de studii și cercetări de istorie și teorie militară a predat Arhivelor militare 827 copii ale unor documente selecționate din Arhive M.A.E., referitoare la ajutorul acordat de poporul român militarilor și civililor polonezi refugiați în România în anii 1939-1940, care au fost introduse în fondul 916, dosarele 340 și 348.” (nu redau sursa nu ca plagiat, ci ca sa nu jignesc)

Comentarii:

1. S-au predat copii dupa documente selectionate? Cred ca mai degraba s-au predat copii dupa documente alese, selectate, din Arhiva MAE. Adica s-a facut o documentare pe o tema data, s-au facut copii, si apoi copiile au fost date arhivelor militare ca si copii de completare. Cred ca termenul ‘selectionare’ e in plus aici. Dar sunt curios care e politica de preluari a Arhivei respective: esti arhiva care pasteaza documentele rezultate in mod organic, de la organizatii clar stablite, sau institut de cercetare/muzeu/biblioteca, ce colecteaza hartii interesante?

2. Presupunand ca am identificat niste documente ulterioare, e discutabil, ca buna practica, sa le ,,reintegrezi” la fond. Pentru ca respectivele documente, chiar daca fac parte – teoretic – din fondul original, au o alta istorie de pastrare; continuitatea custodiei este intrerupta si, teoretic, pot exista dubii asurpa autenticitatii si integritatii informatiilor cuprinse; nu pot fi la fel de credibile documentele preluate direct de la creator ca  si cele primite de la cineva, care le avea de undeva si se refereau la ceva, dar par sa fi fost create de acelasi creator (stiu ca multi se vor revolta, dar e principiu arhivistic, de la Jenkinson incoace).  Dar ar exista oricum o scuza, ca vrei sa refaci integritatea fondului. Dar ce practica profesionala e aia sa iei niste copii de documente, apartinatoare altui fond arhivistic (originalele sunt la MAE, nu-i asa?) si sa le introduci intr-un alt fond? Si nu ca o  unitate aparte, sa pastrezi macar contextul de preluare etc., ci sa le imparti in mai multe dosare???? Pai, la ce autenticitate si credibilitate pot spera atunci, cand ma voi uita in vreun dosar din acea Arhiva, stiind ca  de fapt documentele din fondul…. sunt de fapt colectii ale arhivistilor si nu produsul organizatiei creatoare?? Care mai e diferenta intre un arhivist profesionist si un colectionar din satul Poplaca?

Ce teorie arhivistica, ce principii, ce notiuni… Blooooow in the wind…. Ca mai ceva timp in urma,  bunul simt de gospodina sa traiasca…


6 thoughts on “Un citat…

 1. Mda… Ma tem ca toata dorinta de a pune ordine in practici e mai mult un exercitiu profesional, basca majoritatea il gasesc si inutil.
  Ceea ce am remarcat de multe ori este faptul ca exista o singura directie: ciupitul competentelor ajutate de sisteme informatice… atata vreme cat prind din zbor cum se face, se cheama ca am rezolvat o problema. Restule e vanare de vant: exercitiu intelectual.

   • Si totusi Bogdane, ce ar fi sa nu mai existe deloc preocupare pentru a evolua?!
    Eu inca mai am speranta ca se va reaseza sistemul valorilor. Cand totul se va duce chiar de rapa se vor cauta solutii si oameni. Atunci trebuie sa fim pregatiti. Iar momentul, la cum merg treburile, nu este departe!

   • esti un optimist incurabil :))) tara e pana in gat; ti se pare ca se cauta oamenii pregatiti? Regula de aur este ca orice problema trebuie sa dispara, nu sa fie rezolvata; e la fel ca in administratie: legea te obliga sa dai un raspuns in 30 de zile, nu sa rezolvi problema in 30 de zile :))))

    Parerea mea este ca trebuie aruncata samanta: ceva, ceva, tot va rodi. Dar sa nu speri, ca sa nu fii dezamagit…

  • stiu, si la mine e la fel.. pai, eu lucrez la verificare, probabil ca pe la mijlocul lui august voi trimite cererea de validare a traducerii. Pana cand se misca biropatii de la bruxelles, mai e timp de corectat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s