Am avut zilele acestea o experienta interesanta, care ma facut sa ma gandesc din nou la clasica dezbatere ,,much ado abot shelving”.Cineva trebuia sa isi vopseasca pe dinafara o casa; a ales un grup de ,,mesteri” si m-a rugat sa cumpar vopsea. Am intrebat un prieten, inginer constructor, despre ce e nevoie – grund si vopsea lavabila de exterior. Si le duc la mesteri, care se uita chioras la materiale si incep sa comenteze: pai, la lavabila nu mai e nevoie de gru,e inutilnd; nu e nevoie sa dai de doua ori cu vopsea, o singura data de de ajuns; asta trebuie indoita etc. Desigur ca, contraargumentele mele despre faptul ca ,,asa scrie pe eticheta, ca asa trebuie facut” s-a izbit de traditionalul ,,la cate case am vopsit eu!…” (recunosc, nu mi-a trecut atunci prin cap sa il intreb: si cati te-ar mai chema a doua oara??)) . Proprietarul i-a luat cu binisorul (normal, era casa lui:) ). Mesterul, tinerelul, invatase meserie impreuna cu taica-sau, prin sat. L-a intrebat daca are vreo calificare – noo, dar e student la Drept, insa nu se duce la cursuri, e suficient sa mearga la examene… Dar la cursurile de la Baumax sau Bricostore de zugraveala, a fost? Noo, ca aia il tampesc de cap, ca ii spun altcumva decat stie el…
Prietenul meu, inginerul, s-a distrat copios cand i-am povestit scena. Mi-a spus ca e ceva obisnuit in ziua de azi, la toate nivelurile de ,,mesteri”: nu au invatat decat din practica, refuza sa invete altceva decat ceea ce au prins din zbor, fara efort, caci ideea de ,,a invata” ii oboseste instantaneu, si unii sunt extremi de agresivi cand le spui sa faca altfel, sunt in stare sa isi ia jucariile si sa plece, pentru ca se simt jigniti ca le pui la indoiala ,,compententa” (pe care ei cred ca o au). Si a lansat o zicere, care m-a pus pe ganduri: ,,majoritatea celor ramasi in tara si care fac treburi dintr-astea fac, dar nu stiu de ce fac. Le lipsesc cele mai elementare notiuni teoretice, si asta ii face inadaptabili pe piata muncii; de asta e plin de ei, ii gasesti pe toate drumurile: nu se pot incadra in standardele unei companii sau ale unei firme, unde trebuie sa execute strict si riguros ce li se spune”.
Toate chestiile astea pana acum le-am scris gandindu-ma cum, in Arhive, a incerca sa ridici o problema teoretica inseamna, de multe ori si pentru destul de multi, a incerca sa tragi chiulul de la munca, a intarzia activitatea cu discutii fara rost si.. in definitiv, a face lucruri inutile. Teoria e inutila, facultatea e inutila, cursurile sunt inutile, invatam din mers.
Ceea ce, cum zicea prietenul meu, ne face rigizi si inadaptabili.