facultatea de arhivistica

Am auzit un zvon — care sper sa ramana asa — precum ca se va desfiinta Facultatea de arhivistica din Bucuresti.

Stiu ca unii vor sari in sus de bucurie, stare pe care eu o compar cu frenezia distrugerii CAP-urilor si a instalatiilor de  irigat dupa 1989.

Mai stiu ca FA nu a facut intotdeauna ce trebuie, si ca nu intotdeauna nivelul a fost cel mai inalt. Pe de alta parte, sa fim sinceri, exceptand cativa pasionati, olimpicii la matematica si informatica nu mergeau la arhivistica, asa cum odinioara gaseai mai multi olimpici la Istorie in facultatile de drept decat in cele de Istorie…

In egala masura insa stiu ca una e sa intre intr-o arhiva cineva care vrea sa gaseasca vreo hartie stralucitoare pentru a-si face doctoratul, si alta e sa intre cineva care stie ce inseamna act, dosar, serie, fond. In definitiv, nu exista meserie pe care sa nu o poti invata la fata locului; si comunistii au creat elite scoase de la plug si de la coada strungului, i-au scolit rapid si gata elitele… Dar nu cred ca e normal asa.

Cred asadar un invatamant superior de arhivistica este necesar, iar FA nu ar trebui sa deranjeze, in mod normal, pe nimeni. Cat despre sectiile de arhivistica de la facultatile de istorie, nu stiu in ce masura pot prelua cantitatea de materie predata in FA, la nivelul de detaliu in paleografii, stiinte auxiliare, si chiar arhivistica.

Pentru ca, oricum,  arhivistica nu mai e demult doar o stiinta auxiliara a istoriei.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s