ce fel de istorie pentru comunism?

Vreau sa impartasec o impresie excelenta de lectura si sa incurajez citirea unei carti pe care eu o gasesc exceptionala: Bogdan Murgescu, Romania si Europa.

Trec peste ideea de baza a cartii (pe care de altfel nu am reusit inca sa o parcurg in intregime), care pleaca de la 1500 si ajunge in 2010, incercand sa explice de ce suntem unde suntem. Si care, cu argumente si dovezi profesionale, confirma ceea ce intuieste multa lume: permanenta istorica in spatiul romanesc este tranzitia spre dezvoltare. Nu iesire din ramanere in urma, ci tranzitie permanenta spre iesirea din ramanere in urma  (asta e cheia mea de citire a cartii, nu o spune autorul:))

Am citit insa direct partea referitoare la comunism, si mi-a placut enorm modul in care autorul transaza problema: comunismul ne-a dezvoltat sau ne-a blocat dezvoltarea? Pe date statistice si analize, concluzia e absolut ca cea din bancurile cu evrei: nu ne-a facut nimic! Adica ne-a dezvoltat, dar la bilantul final tot cam la aceeasi distanta fata de restul continentului am ramas… Nu am ramas prea mult in urma, dar nici nu am recuperat cine stie ce…

Lucida si nemiloasa, o lucrare foarte buna pentru curiosii cu o doza buna de masochism si umor negru filozofic (cum ar fi sa ne amuzam noi de bancuri cu albanezi, cand in majoritatea cazurilor, noi cu ei ne luptam pentru utimul loc in Ioropa 😀 ). Si, ca o demonstratie la ce poate fi buna in ziua de azi o carte de istorie, iata o lucrare care poate fi extrem de usor, acum si in viitorul apropiat, baza pentru un program politic rational si eficient pentru tarishoara.

Si, ca sa pastram tema blogului, e o carte excelenta pentru decidentii politici, care poate vor intelege odata ca arhivele comunismului nu inseamna dosarele de cadre, ci arhivele tuturor fabricilor si uzinelor din timpul comunismului, care cuprind in ele memoria a jumatate de secol de istorie. Si care ne spun cum a fost, cu cifre, cu lucruri bune si rele. Da, SI bune, SI rele. Punerea arhivelor PCR la adapost nu salveaza decat un fragment din memoria Romaniei socialiste, si nu neaparat cel mai relevant.

E o carte care trateaza (si) comunismul prin prisma lui CE, CUM si DE CE, si nu una cu perspectiva lui CINE… Si da si niste sugestii extrem de transparente despre ce anume se va cerceta in arhive, atunci cand interpretii lui CINE vor disparea, si vom incerca sa vedem si sa intelegem mecanismul… Aviz pentru arhivistii care fac selectionari…

One thought on “ce fel de istorie pentru comunism?

  1. Intr-adevar, o carte excelenta! Cu cititul ei sunt deocamdata la sec. XIX dar e o lectura obligatorie pentru orice istoric care se respecta. Foarte interesant si modul in care BM vede secolul fanariot sau impactul liberalizarii comertului dupa 1829 – intelectually provocative indeed!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s