criminale…

Am urmarit recent un reportaj despre hotii de bunuri culturale. Mi-au retinut atentia 2 faze, nu atat pentru spectaculozitatea situatiilor, cat pentru profesionalismul  (????????????????????????) angajatilor. Evident, ma priveam in oglinda, ca lucrator in Romania.

Faza 1: Un tablou de Matisse intr-un muzeu din Caracas. Politia din Paris parca ii anunta ca s-ar putea sa fie furat. Nimeni nu raspunde: tabloul era pe perete. Mesaj din Florida: tabloul de Matisse de la voi e pus in vanzare; nici un raspuns, toti sunt idioti, si-au spus angajatii muzeului, din moment ce tabloul e pe perete. Atunci, omu’din Florida se enerveaza si trimite mesaje la comunitatea profesionala din Venezuela. Astia fac presiuni si in sfarsit muzeografii se pun in miscare, si descopera descoperirea: tabloul de pe pereti era un fals. Disparuse cam cu 3 ani in urma. O relatare a povestii aici.

Faza 2: Un mare fasificator olandez in viata (Jensen parca). Falsifica tipul in draci, si se vindeau lucrarile lui ca painea calda, sau, mai precis, ca originalele. Expertii le validau pe banda si marile case de licitate din lumea intreaga le prezentau ca originale certe. Tipul era la un asemenea nivel ca  isi cumparase un castel in Franta cu 13 camere, si fiecare camera era pt un pictor; in functie de cheful pe care il avea, se ducea intr-o camera sa il falsifice pe X, in alta camera pe Y, in alta camera pe Z… Pana la urma, dintr-o greseala administrativa (nu artistica!!), il leaga. Au gasit 1500 de tablouri! Marea dilema pt autoritati: cum sa stie care e autentic si care e fals? I-au oferit o scutire de pedeapsa, daca am inteles bine,  ca sa  ii ajute sa le deosebeasca. El a refuzat. Si atunci, au apelat la experti.  Iar tipul comenta amuzat: ,,aceiasi experti care imi autentificau falsurile inainte de a fi prins…” 😀

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s