din nou despre selectionare

Am mai vorbit aici de articolul lui David Bearman. Una din idei era ca oricat am incerca sa pastram ,,permanent”, asa ceva nu exista, pentru ca documentele vor atinge la un moment dat durata limita de viata a materialului-suport. Si in acel moment, nici o arhiva din lume nu ava avea atata buget incat sa isi permita sa restaureze toate documentele ,,expirate”…

Intrebarea este: daca oricum la un moment dat vor fi cantitati prea mari de documente pentru restaurare, si daca oricum la un moment dat nu vom mai putea pastra documentele pe suportul lor, de ce sa nu eliberam spatiul inca de azi?

Modelul – criticabil – cel mai la indemana este al americanilor, cu periodicele din biblioteci, care se microfilmeaza si nu se pastreaza (din cate am inteles) in formatul lor tiparit.

Bun, se poate argumenta ca este vorba despre biblioteci. Dar si in cazul arhivelor este acelasi lucru. Daca singura valoare a unui document este cea informationala, de ce sa pastez si hartia, cand o poza digitala ar fi suficienta?  Bun, lasam la o parte acum problema autenticitatii, ca e mult de dezbatut si oricum nerezolvata. Dar, ce-ar fi daca…?

In 1982, NARA a elaborat un ghid pentru stabilirea asa-numitor “documente cu valoare arhivistica intrinseca”, adica acelea care nu pot fi inlocuite prin copii, datorita unor caracteristici proprii unice. In buna practica americana, au realizat si un ghid de stabilire a acestei valori. Iata criteriile:

1. Forma fizică ce poate fi obiect de studiu, dacă documentele/actele furnizează o documentație inteligibilă sau exemplificări semnificative ale acelei forme (plăcile foto pe sticlă, de pildă; sau vezi sigiliile, care azi sunt toate la fel, și nu știu de ce ar trebui să păstrăm totul și nu doar impresiunea)

2. Caracteristici  estetice sau artistice (un document cu miniaturi)

3. Caracteristici fizice unice sau excepționale (proclamatia dr la Islaz, pe panza)

4. Vechimea, care conferă caracteristica de unicat (Nota informativa a lui Neacsu)

5. Materiale ce prezintă valoare expozițională (stampila pentru timbru sec din 1850)

6. Autenticitatea îndoielnică, data, autorul sau alte elemente care sunt semnificative și care pot fi probate doar prin examinarea fizică. (actele notariale)

7. Interesul public general și semnificativ deoarece materialele sunt direct asociate cu persoane, locuri, lucruri, probleme sau evenimente celebre sau cu însemnătate istorică (unghia lui Eminescu infipta intr-un carton :P)

8. Semnificația deosebită ca documentație pentru stabilirea sau justificarea fundamentelor legale ale unei organizații (actele de infiintare ale Agentiei nationale pentru…..)

9. Semnificația deosebită ca documentație pentru formularea de politici la cel mai înalt nivel de conducere, atunci când politicile a semnificație și efecte largi în cadrul sau în afara organizației (decrete semnate de presedinte, prim ministru, originalele legilor din parlament etc.)

Dupa cum se poate vedea, inca pastram destule.

Dar sunt enorm de multe pe care le-am putea elimina si pastra in copie digitala, ca e mai ieftina decat microfilmul.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

COPIEEEEEEEEEEE DIGITALAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!

CIIIIIIIIIIIIINE NE GARANTEAZAAAAAAA CA SE VOR PASTRAAAAAAAA?????????

Da’…. la banci cine garanteaza ca sistemul informatic de care depind miliarde de euro va functiona???

Cred ca s-au gandit altii inaintea noastra la asta… Si cred ca ar trebui sa ne gandim serios la chestiune.

PS: si da, astept clipa cand voi avea copii digitale dupa statele de plata…. si… nu va spun ce-as face apoi cu cele pe hartie 😀

2 thoughts on “din nou despre selectionare

  1. Da, am si eu aici un ditamai raftul de patru metri plin cu COPII DUPA state de plata din perioada 1925-1950 de la firmele din localitate. Si tre sa le tin pentru ca sunt de cand sunt si sa trag speranta ca DAN ma va scapa de ele intr-o vreme.DAN zice ca tin de FAN. Sa fie oare asa? Daca ma intrebati pe mine, nu.

    • Depinde de context. Daca nu mai e nici o urma din firma respectiva, si daca sunt firme importante, si daca nu se pasteaza nimic la Camera de comert.. Poate.
      Dar si eu as paria ca nu sunt FAN. 😀

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s