Trieste 2009–International Archival Day (actualizat)

Aici e progamul conferintei.

Seara 1

Discutii cu Tomi Rozman despre cloud computing (in Slovenia au avut o conferinta  in primavara despre asta!!) si safe locations.  Cloud e bun pt backup.

Luni:

Discutie cu M.C. Delmas. Desi nu e de acord cu ceea ce s-a intamplat la francezi, spune ca nu e o problema: doar directia din minister a fost restructurata, toate celelalte structuri, fiind descentralizate, dimpotriva, angajeaza oameni.  Ceea ce e OK pt ei. In plus, o serie de servicii sunt considerate cu vocatie interministeriala, si ele au conducerea numita de guvern, nu de minstru. Deci, si-au pastrat ceva ranguri… Proiectul de la Pierrefitte avanseaza conform programului, din cauza crizei: guvernul vrea sa evite o cadere prin investitii masive, asa ca banii sunt asigurati, si pt arhive si pt alte activitati culturale.  [Ai nostri cred ca nu au facut scoala franceza… de fapt ma intreb daca au facut vreo scoala…]

Dimineata discutie cu Kecskemeti; el sustine ca istoria este sansa Arhivelor sa supravietuiasca, RM si arhivistica sunt separate astazi, istoria e ceea ce a dat si da noblete profesiei; astazi se vand mai multe carti istorice decat oricand (??!!). Eu am sustinut dimpotriva, ca nu avem nici o sansa cu istoria, si ca de fapt daca nu facem RM ne ducem de-a dura. A venit R. Nahuet si a sustinut in plen acelasi lucru ca mine, ca istoricii academici, ca utilizatori, sunt intr-o dramatica minoritate, deci nu ei sunt principala tinta a serviciilor Arhivelor.

Discutie cu Nahuet si Kecsemeti despre formarea arhivistilor: mai are istoria vreun rol? Ei ca e nevoie; am obiectat ca istoria oricum e generalista si ca ce se invata nu e de mare ajutor la cazurile particulare si locale din Arhive. Amandoi au fost de acord ca trebuie cursuri speciale de istorie, dedicate pt arhivisti, nu aceeasi istorie ca pt un profesor de istorie. Nahuet a mai spus si ca ar fi nevoie mai degraba de o pregatire in stiintele administratiei pt arhivisti, decat ca istorici.
Martin: dupa indelungi lupte, am ajuns la concuzia ca o bd poate fi orice agregare arhivistica, de la dosar in sus, pana la nivel de fond (cazul ideal). Am discutat si de sistemul australian, am cazut de acord ca e bun si atunci, de ce mai avem nevoie de conceptul de fond arhivistic??
Discutii despre software de arhiva.
Prezentari excelente de materiale: Penzo Doria si Pekka Hentonnen. Voi posta pps in curand. La fel, Ilana Budowski, ca de obicei pertinenta–materialul in Atlanti–despre selectionarea documentelor ce au fost scanate.  Interesant a fost si Tomi Rozman, din Slovenia, dar l-a luat cineva la mishto, ca rezinta un proiect pentru pastrarea Arhivelor istorice pt 15 ani–asta e nesemnificativ :)).Voi posta pps, ca textul e in slovena.  Alte materiale OK, publicate in Atlanti si in engleza: M Cook, despre aparitia arhivelor locale in UK, si Francisco Aguado, despre sistemul arhivistic spaniol.

Tomi Rozman

Marti:

Multe balarii azi, povesteau ce carti au scris ei cu documentele din arhive.

Azi a prezentat Kecskemeti, si-a sustinut teza cu noua legatura intre arhivisti si istorici.

O tipa din Croatia, prof univ, specialiat in problemele eticii arhivstice, a venit cu o teorie cum ca e imporat sa avem arhiva; documentul este o proba, deci e o dovada impotriva cuiva, impotriva relei credinte; deci, sustine ea, cand cream arhiva plecam de la premisa relei credinte; deci, automat, suntem suspiciosi etc. No comments.Oricum tipa era ingrjorata ca documentul de arhiva nu reflecta adevarul absolut. M-am abtinut sa o intreb cine a investit-o pe ea, ca arhivist, cu sarcina de a cauta adevarul absolut? ce-o mai face cercetatorul atunci? ca inte authenticity si veracity exista o diferenta – ea saraca, nu stia.

A prezentat si directorul scolii de arhivistica de la Moscova. Eivdent, sistemul rusesc este unul dintre cele mai bune din lume, au sisteme informatice incredibil de performante, daca ii asculta un american arfi crapat de invidie. NU cred.

A venit o arhivista din Malayesia si ne-a prezentat problemele ei: personalul imbatraeste si se pensioneaza si cine ii inlocuieste, au apa in depozite, nu au sistem inforamtic etc. Daca nu stiai de unde e, credeai ca face un raport despre Romania.

Prezentare mishto a lui Miroslav Novak despre data mapping. Voi posta prezentarea in curand.

MC Delmas a prezentat proiectul lor de sediu al Arhivelor, din Pierrfitte sur Seine. Ceva megalomanic, ingrozitor de frantuzesc. Poate fac rost de prezentare.

O arhivistica din Kossovo a venit cu ceva criterii de selectionare. BUn, acuma nu ca ei ar avea cine stie ce mare experienta, dar au copiat bine. Cateva idei:

ideea de baza in selectonare este de a retine retine maximum de informatie in minim de documente.

Criterii:

– importanta creatorului si a functiilor

-locul si momentul intocmirii documentelor

-standardele si prevederile legale pt TP

-protectia juridica a individului sau grupurilor sociale (cred ca intra si pensiile etc.)

– interesul public

– valoarea informationala

-calitata conservarii si caracteristici fizice, inlsiv valoarea artistica, culturala etc.

-autenticitatea

-limba in care e scris (ca monumente de limba, cultura etc.)

Si gata. De maine, scoala de toamna de arhivistica, pana sambata. Postare noua 😛

PS: postare noua, prezentata in Conferinta: Pekka Henttonen

One thought on “Trieste 2009–International Archival Day (actualizat)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s